Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 31. januar 2009 kl 18.45 På stram line

Uigurenes linedans

Den skal tidlig krøkes… Et av barna vi møter i
 filmdokumentaren
Den skal tidlig krøkes… Et av barna vi møter i filmdokumentaren "På stram line". (Foto: Piraya Film AS)
I Kinas bakgård er det flere provinser enn Tibet som skaper bekymringer for nasjonalstaten. Xinjiang-provinsen i det nordvestre Kina er hjem for åtte millioner uigurer, landets største muslimske minoritet. I en norsk dokumentarfilm følger vi en gruppe uigur-barn som prøver å bli linedansere.

"På stram line" er laget av den tsjekkiskfødte filmregissøren Petr Lom, og er den første filmen innspilt i Xinjiang som omhandler uigurene. På et barnehjem i Xinjiang-provinsen møter vi en håndfull elever som lærer å gå på line.

Dyrk Kina
I forholdet til nasjonalstaten er uigurenes tilværelse også en dans på stram line. Kina frykter uigurenes separatistbevegelse og styrer Xinjiang med jernhånd. På de statlige barnehjemmene er det ikke tillatt å lese koranen eller be. Derimot må barna ved enhver anledning være med og hylle Kinas enhet.

Et spørsmål om balanse
Linedans er fra gammelt av en spesialitet blant uigurer, og deres feiringer der de gir oppvisninger i denne kunsten, er spektakulære.

Også for barna vi møter i dokumentaren er drømmen å kunne sveve blant fuglene, alene på stram line. Vi følger dem gjennom ni måneder med intens trening.

Seg imellom diskuterer de livet på det statlige barnehjemmet og hvordan de opplever å skulle være lojale overfor et kommunistisk styresett.

Og de diskuterer selvfølgelig linedans, ikke minst undervisningsmetodene.

Programmet er sendt tidligere.

Norsk dokumentar (2006)
Originaltittel: On a Tight Rope
Produsert av: Piraya Film AS
Kontaktperson Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer