Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. juli 2006 kl 20.25 Faktor: Hi-tech-bonden

Fra fjøs til høyteknologi

Haakon Karlsen jr. utenfor FabLab på gården Solvik i Lyngen. (Foto: Laila Lanes, NRK)
Haakon Karlsen jr. utenfor FabLab på gården Solvik i Lyngen. (Foto: Laila Lanes, NRK)
Det begynte med at Haakon Karlsen jr. spurte Telenor om de ville ha én million nye mobilabonnenter. Han ville nemlig sette mobiltelefoner på alle sauene i Norge. I dag står en av feltstasjonene til Massachusetts Institute of Technology (MIT), FabLab, på gården Solvik i Lyngen.

I kveldens Faktor møter vi Haakon Karlsen jr, som har gått fra fjøsdrift til høyteknologi. Hans prosjekt med å feste mobiltelefoner på sauene for å vite hvor de befinner seg i Lyngsalpene, gjorde at MIT i Boston i USA fattet interesse for den oppfinnsomme bonden.

I dag er feltstasjonen FabLab Lyngen på plass i vakre omgivelser, som et laboratorium for kreativitet. Her skal studenter, oppfinnere og andre få tilgang til verktøy slik at de kan utvikle sine egne ideer til ferdige prototyper.

Store planer
Faktor følger Haakon Karlsen jr. og hans samarbeidspartnere i Lyngen og i Boston i USA. Blant annet blir vi med på FabLabs første store utfordring, produksjon av en ny type billigantenne for bredbånd. Den vil kunne gi bredbåndstilgang i områder som i dag er vanskelige å nå. Vi blir også med til USA, der Karlsen og Neil Gershenfeldt møter ambassadør Knut Vollebæk. De to har store planer for FabLaber rundt om i hele verden.

Utradisjonell
Som bonde er Haakon Karlsen jr. utradisjonell, og med sin jordnære og usnobbete stil er mange forbløffet over hva han har fått til. Selv sier at han er "typen som går på alle båter som ligger ved kai". Og lokalmiljøet får mene hva de vil: - Det er nok mange som synes jeg er litt gal, sier han.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Program Riks, Tromsø (2006)
Programansvarlig: Laila Lanes
Prosjektleder: Bård Gudmund Hansen
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/99 53 92 52