Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 7. juni 2002 kl 20.10 Profil: Naji Al-Ali

Den farlige karikaturtegneren

Gjennom historien har kunstnere til alle tider måttet tåle trusler om straff og vold når kunsten deres fornærmet staten eller den politiske eliten. Den palestinske karikaturtegneren Naji Al-Ali ble drept av en ukjent gjerningsmann i London i 1987.

Naji Al-Ali lagde tusenvis av satiriske tegninger om maktkampen i Midtøsten. For dette måtte han betale med livet for sin ”krenkende” uttrykksform. 22. juli 1987 ble han skutt i hodet fra kloss hold da han forlot London-kontoret til avisen Al Qabba. Han døde etter å ha ligget i koma i fem uker.

Kompromissløs
Naji Al-Ali vokste opp i beskjedne kår i forskjellige flyktningeleire, og i over 30 år var han en kompromissløs kritiker av den unnfallende arabiske politiske kulturen og den vestlige innblandingen i arabiske saker. Intervjuer med ledende arabiske journalister og diktere, tidligere medfanger, hans kone og andre gir oss et innblikk i Naji Al-Alis kompromissløse kjærlighet til sitt folk – og i hans presise, satiriske tegninger som rørte hjertene til millioner av flyktninger.

Naji Al-Ali, kjent som Palestinas Malcolm X, er fremdeles den mest populære kunstneren i den arabiske verden, elsket for sitt forsvar av vanlige folk og for sin kritikk av undertrykkelse og maktmisbruk. Paradoksalt nok fikk han hjelp av den strenge sensuren og den utbredte analfabetismen blant den arabiske befolkningen til å gjøre tegningene sine så fantastisk populære. De kompromissløse tegningene om den israelske hærens brutalitet og hykleriet fra PLO, skaffet Naji Al-Ali mange fiender. Det tilspisset seg for alvor da Naji laget en tegning som ironiserte over den egyptiske journalisten Rashida Muhran, Yasser Arafats offisielle biograf. Arafat ble rasende, og Naji ble tvunget til å dra til London.

Amerikansk produksjon
Regi: Kasim Abid
Originaltittel: ”Naji Al-Ali, An Artist with vision”
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83