Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 17. august 2005 kl 21.45 Svindleren og hans datter

Forretninger på skinner

Augustus Melmotte (David Suchet) og hans kompanjong (Allan Corduner). (Foto: Stephen Morely/BBC Worldwide)
Augustus Melmotte (David Suchet) og hans kompanjong (Allan Corduner). (Foto: Stephen Morely/BBC Worldwide)
Risikovillige investorer er mer enn villige til å bli med på Augustus Melmottes ambisiøse togprosjekt. De er uvitende om at han bruker midlene som kommer inn til andre investeringer. Samtidig får Melmotte hendene fulle med å finne en passende ektemann til sin omsvermede datter Marie. Den mystiske Mrs. Hurtle skaper problemer for et gryende kjærlighetsforhold.

Melmottes datter Marie har falt pladask for Sir Felix Carbury. Melmotte ønsker at datteren finner en mer holden mann enn den pengelense lavadelen.

Paul Montague, Melmottes forretningspartner, innleder et forhold til Sir Felix' søster, Hetta. Lady Carbury hadde i utgangspunktet andre planer for sin datter, og hun får uventet hjelp da den mystiske Mrs. Hurtle uventet dukker opp. Mrs. Hurtle og Paul Montague er nemlig forlovet, og Mrs. Hurtle nekter å erklære forlovelsen ugyldig...

Brysom ingeniør
Det er ikke bare på kjærlighetsområdet at det er motstridende interesser. Melmottes storslagne jernbaneprosjekt får tilført masse midler fra profitthungrige investorer, men Melmotte spiller høyt. Han begynner å låne penger fra fremtidige aksjesalg for å finansiere andre investeringer. Da Paul Montague, en av initiativtakerne til prosjektet, etterlyser konkret handling, blir han bryskt tilsidesatt av Melmotte og hans kumpaner. Men er det lurt å avfeie den unge ingeniøren?

Om serien
David Suchet spiller hovedrollen som den sjarmerende lurendreieren Augustus Melmotte. Sammen med sin kone og sin attraktive datter Marie slår han seg ned i London. Ved hjelp av store talegaver og lovnader om eventyrlig avkastning makter Melmotte å overtale mange fra lavadelen til å investere store summer i luftige forretningsprosjekter. Samtidig forsøker Melmotte å posisjonere seg som en maktperson.

Anthony Trollopes roman tolkes som en kritikk av grådighetskulturen i det engelske samfunnet på slutten av 1800-tallet. Boken ble skrevet (i 1872) etter at Trollope returnerte til England etter et lengre utenlandsopphold. Han ble sjokkert over grådigheten han mente gjennomsyret samfunnet. Romanen skildrer et miljø der ingen skyr noen midler i kampen om rikdom, og der alle vil tjene seg søkkrike, men ingen vil produsere noe. Risikable spekulasjoner er veien, målet er en bekymringsløs tilværelse i sus og dus.

Innkjøpt dramaserie fra BBC (2001)
Originaltittel: The Way We Live Now
I de viktigste rollene: David Suchet (Augustus Melmotte), Shirley Henderson (Marie Melmotte), Matthew MacFadyen (Sir Felix Carbury), Cheryl Campell (Lady Carbury), Paloma Baeza (Hetta Carbury), Douglas Hodge (Roger Carbury), Miranda Otto (Mrs. Hurtle).
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 77 51/92 01 55 79