Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 3. mars 2009 kl 19.30 Tvangstanker

Vasket hender 300 ganger om dagen

Tvangstanker: Hva om du måtte vaske hendene 300 ganger om dagen? Danske Frank led av Obsessive Compulsive Disorder og kunne aldri få vasket hendene nok etter et dobesøk. (Foto: DR)
Tvangstanker: Hva om du måtte vaske hendene 300 ganger om dagen? Danske Frank led av Obsessive Compulsive Disorder og kunne aldri få vasket hendene nok etter et dobesøk. (Foto: DR)
Hva kan vi gjøre når tvangshandlinger og -tanker ødelegger tilværelsen? I en dansk dokumentarserie om psykiske forstyrrelser møter vi Frank som vasket hendene 300 ganger om dagen. Han søkte hjelp, sammen med andre lidelsesfeller.

En med samme lidelse er Thommas. Han livredd for egne og andres bakterier, særlig de som finnes på menneskets intime kroppsdeler.

Obsessive Compulsive Disorder
OCD, eller Obsessive Compulsive Disorder, er en tilstand som består av tvangshandlinger og -tanker. Den rammer 2 – 3 prosent av befolkningen, noen helt lett, mens andre kan bli helt invalidisert. I serien møter vi fire dansker som nesten fikk sine liv ødelagt av denne lidelsen.

Vi følger dem gjennom en hard kur hos dyktige danske spesialister. I løpet av bare fire uker blir de forsøkt kurert. Prosessen er både hard og krevende.

Først ut er Frank som ikke bare vasket hendene en gang når gang han gikk en tur på do. Han vasket dem igjen og igjen, til huden var rød og uttørret. I gjennomsnitt ca. 300 ganger om dagen. Tvangshandlingene til Frank ødela hans muligheter for å leve et normalt liv sammen med barna og kona.

Dansk dokumentarserie i fem deler (2007)
Originaltittel: Tvunget af tanker x 5
Produsert av: DR/ Nordvisjonsutveksling
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900