Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 3. september 2003 kl 20.35 Presidenten

Tråkker i salaten

President Jed Bartlet (Martin Sheen) kommer med en uheldig uttalelse. (Foto: Warner Bros)
President Jed Bartlet (Martin Sheen) kommer med en uheldig uttalelse. (Foto: Warner Bros)
Det hjelper ikke alltid hvor mange skribenter man har til å skrive taler og uttalelser, når tungen til presidenten får løpe løpsk etter at det offisielle programmet er over…

President Jed Bartlet stiller ofte opp til satellitt-overførte intervjuer på lokal-TV rundt om i landet. Etter en slik intervjurunde småprater Bartlet litt med en av de lokale ankermennene, og presidenten blir spurt hva han mener om sin republikanske motstander, guvernør Robert Richie. Spøkefullt svarer presidenten at Richie er en .22 kaliber hjerne i en .357 magnum-verden…

Presidentens ubetenksomme kommentar blir dessverre sendt ut via satellitt til flere TV-stasjoner og skandalen er et faktum. Pressesjef C.J. Cregg får dermed travle dager med å begrense skadevirkningene av uttalelsene.

Gjestespiller
I kveldens episode møter vi Laura Dern (kjent fra bl.a. Jurassic Park) i rollen som årets prisvinner i poesi, Tabatha Fortis. Toby Ziegler prøver å godsnakke med prisvinneren for å unngå at hun uttaler seg offentlig om administrasjonens mangel på støtte for et lovforbud mot landminer.

Om serien
I "Presidenten" følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah "Jed" Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte stab et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 3)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, tlf. 23 04 98 41