Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 29. september 2002 kl 20.10 Lonely Planet: Mexico City

Eventyrlige Mexico

Det er den unge reiseglade Justine Shapiro som i kveld tar oss med på tur til Mexico. Først og fremst til hovedstaden, verdens største metropol, Mexico By.

Ingen vet hvor mange innbyggere byen har, men man antar at det dreier seg om 25 millioner. Det er i alle fall et mylder av mennesker, biler og syklister på alle kanter, i en uendelig strøm på kryss og tvers.

Forurenset by
Justine har først problemer med å finne et rimelig sted å bo, men snuser opp et brukbart sted i sentrum, til en rimelig pris. Deretter bærer det av sted i en av de grønne Volkswagen-drosjene. Det er tusener av disse "boblene", etter som de inntil ganske nylig stadig ble produsert i Mexico. I den sterkt forurensede byen mente myndighetene at slike eco-drosjer ville være mer miljøvennlige enn andre biltyper.

Møte med fortiden
Selvsagt drar Justine også ut til den fantastiske pyramidebyen Teotihuacan, et av verdens mest gåtefulle arkeologiske funn. I denne byen bodde hundre tusener av mennesker i en svunnen tid før de ganske uforklarlig forsvant omkring år 400. Det er fremdeles mye som skjuler seg under jord her. Arkeologer vil bli sysselsatt i Teotihuakan i lang tid.

Etter et slikt møte med fortiden er det naturlig for Justine og andre turister å besøke det berømte antropologiske museum inne i hovedstaden. Her kan man se kronologisk hva som har skjedd på dette eventyrlige kontinentet gjennom tusener av år.

Etter Mexico By er det sølvbyen Taxco som er mål for mange reisende i Mexico. Dette gjelder også for vår reporter. Hun kommer akkurat tidsnok til blant annet å oppleve den årlige sølvmessen.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere. I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Fakta - innkjøpt
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53