Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 12. oktober 2007 kl 20.10 Why Democracy?: Middag med presidenten

Kan en diktator være god?

Pakistans president Pervez Musharaff (Foto: Why democracy?)
Pakistans president Pervez Musharaff (Foto: Why democracy?)
I den tredje filmen i dokumentarserien Why democracy? går turen til Pakistan. Som nærmeste nabo til det 60 år gamle demokratiet India har Pakistans styresett fortsatt mange diktatoriske elementer, og det er lett å hate president Pervez Musharraf etter hans militærkupp i 2001. Eller er det egentlig det?


Etter at den tidligere generalen tok makten har han blitt beskrevet både som en militær diktator og som en moderat og progressiv leder. Kan en leder, til tross for manglende demokratisk legitimitet, likevel handle til det beste for sitt land og dets folk? Hva betegner en god leder? Kan en diktator også være god?


Er vektleggingen av legitimitet universell?
I den pakistanske dokumentaren Middag med presidenten, en film som inngår i serien Why democracy?, møter regissøren Sabiha Sumar president Musharraf og hans mor over en middag for å diskutere hans styreform. Etter middagen reiser hun rundt i landet for å undersøke om landet hans er enig med presidenten. Hun møter alt fra arbeidere, intellektuelle, gateselgere og representanter fra det høyreorienterte religiøse partiet til journalister. Hva er deres oppfatning av demokrati i Pakistan? Hva er deres oppfatning av president Musharrafs forestilling om det moderne Pakistan?

Med et militært kupp som utgangspunkt mangler president Musharrafs regjering vår vanlige oppfatning av legitimitet fordi han ikke ble demokratisk valgt. Men siden han overtok makten har Pakistan likevel opplevd en økonomisk vekst. Andre eksempler på en slik utvikling er Kinas leder Deng Xiaoping, en mann som styrte sitt land til en enorm økonomisk vekst og stabilitet gjennom sitt diktatoriske lederskap. Middag med presidenten stiller spørsmål ved hvilken rolle en militær leder kan spille for et land på vei mot et moderne demokrati.


Om regissøren
Sabina Sumar er født i Karachi i Pakistan, og har studert film og statsvitenskap på Sarah Lawrence College i New York, samt historie og politikk på University of Cambridge. Hennes første film Who Will Cast the First Stone? vant Golden Gate Award under San Francisco Film Festival og ble også vist på In Visible Colors i Vancouver. Hun har med sine filmer vunnet en rekke priser og utmerkelser. I 2003 dokumenterte hun også sin personlige reise gjennom islamiseringsprosesseene i Pakistan i filmen Hawa Kay Naam (For en plass under himmelen).


Om Why democracy?
Demokrati har etter hvert blitt et noe forslitt begrep i vår tid og brukes på forskjellige måter i ulike deler av verden; men hva betyr det? Kan vi definere det, måle det, beskytte det? Kan det bli kjøpt, solgt eller byttet? Kan det vokse? Kan det dø? Hvilken betydning har det for mennesker som aldri har opplevd det? Hva betyr det for folk som ikke tror på det? Og hva betyr det for deg?

Dette er spørsmål som dokumentarprosjektet Why Democracy? forsøker å belyse gjennom bruk av film. Målet er å sette i gang en global diskusjon om demokrati. Det er produsert totalt ti filmer av uavhengige prisbelønte filmstkapere i Kina, India, Japan, Pakistan, Liberia, Egypt, Danmark, Russland, Bolivia og USA.. Filmenes tema favner bredt; alt fra USAs torturmetoder, elverådsvalg på en kinesisk barneskole og Che Guevara til en dansk tegneserieskandale.

Dokumentarserien Why Democracy? er det største multimediasamarbeidet noen sinne. Hele 200 land og 40 kringkastingsselskaper er involvert og med det et publikumspotensial på over 300 millioner. Ti anerkjente filmskapere fra hele verden tar oss med til sitt hjemland for å utforske de komplekse spørsmålene om moderne demokrati.

Alle de involverte landene har sendestart i oktober 2007, og i tillegg til selve dokumentarfilmene vil det også foregå en rekke nettbaserte aktiviteter. En av hovedsamarbeidspartnerene er MySpace.com hvor bl.a. verdens første online dokumentarpremiere vil finne sted. Også nettstedet www.whydemocracy.net. som drives av en gruppe ungdommer fra hele verden som bor sammen i et hus ("Why democracy-huset") i Cape Town i Sør-Afrika vil være et viktig forum for serien.


Dokumentarfilmserie i ti episoder
Regissør: Sabiha Sumar og Sachithanandam Sathananthan
Produsent: Sachithanandam Sathananthan
Produksjonsland: Pakistan
Prosjektleder NRK: Carina Bordewich 23 04 53 08/90 12 85 91 og Tore Tomter 23 04 74 13/90 58 46 69
Pressekontakt: Eirin Grytbakk 23 04 86 96/99 53 92 52 og Ingunn S. Eriksen, 48 13 72 34