Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. november 2009 kl 22.30 Safari

Mørk kunst

Japanske Sachiko Abe har klippet tynne papirstrimler flere timer daglig i mange år som en lindring for hennes indre mørke. (Foto: Kristin Rosenløw Eeg)
Japanske Sachiko Abe har klippet tynne papirstrimler flere timer daglig i mange år som en lindring for hennes indre mørke. (Foto: Kristin Rosenløw Eeg)
I kveldens Safari får vi treffe et knippe kunstnere som har latt seg fascinere av det mørke – i overført betydning og i ordets rette forstand.

Steinar Jakobsen jobber helst om natten og tar oss med på nattopptak på uhyggelige steder. Vestre Krematorium, Akuttpsykiatrisk avdeling på Ullevål og Radiumhospitalet er alle steder forbundet med frykt og død. "Vi må tørre å ta i det mørke for å se det lyse i livet" sier Jakobsen.

Grotesk inspirasjon
Mat Collishaw har bilder av skuddsår og avbitte peniser som inspirasjon. Livet er fullt av kontraster og det er i mellomrommet mellom det mørke og det lyse, det grusomme og det vakre han ønsker å bevege seg. Målet er å gjøre det grusomme til noe vakkert.

Lindrer det indre mørke
Japanske Sachiko Abe har klippet millimetertynne papirstrimler flere timer daglig i mange år. For henne har det å klippe i hvitt papir blitt en lindring for hennes indre mørke.


Egenprodusert kunst- og kulturmagasin fra NRK Kultur (2009)
Programleder: Jeannette Platou
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl, tlf. 92 40 38 73 / 23 04 45 76
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900