Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. juli 2005 kl 22.30 Nærbilde: Baltasar Kormakur

Stjerneregissøren

I kveldens Nærbilde møter vi islandske Baltasar Kormákur – skuespiller, regissør og manusforfatter. (Foto: RUV)
I kveldens Nærbilde møter vi islandske Baltasar Kormákur – skuespiller, regissør og manusforfatter. (Foto: RUV)
Baltasar Kormákur har vært en av Islands mest populære skuespillere siden han gikk ut av den islandske dramaskolen i 1990. Han har allerede regissert to filmer, "101 Reykjavik" (2000) og "Havet" (2002). Vi blir med når han skal lage den tredje, og forsøke å gjenskape den amerikanske midtvesten på Island.

"A Little Trip to Heaven" er tittelen på Kormákurs siste film, der rollene er besatt av kjente internasjonale navn som Forest Whitaker, Jeremy Renner og Julia Stiles. Den driftige islendingen skal ikke bare regissere filmen, men har også skrevet manus selv.

Fra skuespiller til regissør
- Jeg var svært heldig som skuespiller, og fikk mange roller. Jeg hadde masse å gjøre, men likevel var det noe som ikke stemte, sier Kormákur i kveldens Nærbilde. – Jeg savnet kontrollen, å lede prosjektene jeg var involvert i. Det var derfor jeg begynte å regissere filmer.

- Som skuespiller blir det mye henging på settet, og jeg gikk alltid rundt bak kameraene og stilte spørsmål. Det ble min filmskole.

Om serien
De fem nordiske allmennkringkasterne har sammen portrettert ti av Nordens viktigste filmskapere. Denne våren og sommeren blir vi bedre kjent med norske Bent Hamer og Margreth Olin, islandske Baltasar Kormákur og Dagur Kári, danske Lone Scherfig og Per Fly, finske Johanna Vuoksenmaa og Klaus Härö og svenske Josef Fares og Pernilla August.

Svanhild Sveinsdotter Grov fra NRK har møtt Bent Hamer og Margreth Olin.

Nordisk samproduksjon (2004)
Portrettserie i ti deler
Prosjektleder NRK: Folke Gravklev
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252