Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 9. juli 2004 kl 22.10 Detektimen: Kalde spor

Konspirasjon på toppnivå

Boyd og hans gruppe må balansere mellom det private og det profesjonelle når de etterforskes, samtidig som de selv undersøker omstendighetene rundt et drap på en høyt rangert byråkrat. (Foto: BBC)
Boyd og hans gruppe må balansere mellom det private og det profesjonelle når de etterforskes, samtidig som de selv undersøker omstendighetene rundt et drap på en høyt rangert byråkrat. (Foto: BBC)
En innbruddstyv blir frikjent for mordet på den høytstående byråkraten Katherine Reed. Reed var en profilert feminist som begynte å jobbe for staten etter å ha kritisert den i årevis. Boyd og hans team kobles til saken for å undersøke om noe er blitt oversett.

Det var Jess Worrall, en av sjefsetterforsker Boyds tidligere flammer, som hadde ansvaret for den første etterforskningen av drapet på Reed. Ved nok en tilfeldighet (?) blir Boyds gruppe selv gjenstand for etterforskning når en ansatt fra innenriksdepartement skal gå deres virksomhet etter i sømmene. Boyd og hans folk må virkelig konsentrere seg for å skille det private fra det profesjonelle.

Mektige kontakter
Undersøkelsene fører dem raskt til den innflytelsesrike Sir James Beatty, en erfaren byråkrat i innenriksdepartementet. Han krever at Boyd undertegner en kontrakt om hemmelighold før han forteller noe som kan ha betydning for saken.

Boyd skjønner hvorfor når Sir James avslører at han var på besøk hos Reed den kvelden hun ble myrdet. Sir James forteller dessuten at han var hos Reed sammen med den lokale CIA-sjefen Larry Karp for å ha hemmelige drøftelser på toppnivå. Drapet på Reed har tydelige forgreninger til mennesker i mektige posisjoner. Ble hun tatt av dage på grunn av noe hun visste, og vil motivet noen gang avsløres?

Om serien
Det er britisk kvalitetskrim som blir Detektimen utover sommeren. "Waking the Dead", som serien heter på originalspråket, har slått stort an i hjemlandet, med seertall på opptil åtte millioner. Serien ble nominert til Emmy i 2003, og BBC har bestemt seg for å lage flere sesonger av denne nyskapende serien.

Trevor Eve, for tiden aktuell som Velior i storfilmen Troya, spiller Peter Boyd, leder for en spesialgruppe innen politiet. Gruppen jobber med saker der tekniske fremskritt eller nye opplysninger gjør at etterforskning kan gjenopptas. Foruten Boyd består den nøye sammensatte gruppen av fire medlemmer med hver sin kompetanse.

Etterforskningen fører ofte til at tilsynelatende oppklarte saker tar overraskende vendinger. Men det betyr også at gruppen står overfor nye utfordringer og nye farer når den skyldige fremdeles går løs…


Innkjøpt kriminalserie fra BBC.
Produksjonsår: 2002
Originaltittel: Waking the Dead: Special Relationship
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 98 41 (92 01 55 79)

I de viktigste rollene:
Trevor Eve (Peter Boyd), Sue Johnston (Dr. Grace Foley), Holly Aird (Dr. Frankie Wharton), Claire Goose (Mel Silver), Wil Johnson (Spencer Jordan), Francesca Ryan (Katherine Reed), Ruth Gemmell (Jess Worrall), Mary Holmes (Billie-Claire Wright), Corin Redgrave (Sir James Beatty), Colin Stilton (Larry Karp), Patricia Hodge (Lady Alice), Amanda Root (Lorna Gyles), Kika Markham (Ann Hardingham).