Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 3. august 2002 kl 23.20 Nattkino: Nattkino: Don King

Boksesportens karismatiske svindler

Boksepromotor Don King er en svindler og bedrager. Samtidig har han teft for dyktige boksere og en god porsjon karisma. Historien om Don King er en ærlig biografi over den kontroversielle personligheten som har arrangert legendariske kamper med både Muhammad Ali og Mike Tyson i ringen. Filmen har fått flere Emmy-priser.

Filmen skildrer Don Kings fremgang som boksepromotor fra 1954 i Cleveland og frem til 1997. Historien beskrives delvis gjennom tilbakeblikksekvenser som styres av en meget ordrik forteller - nemlig Don King selv, i Ving Rhames' skikkelse.

Fengselsdrømmer
I filmens begynnelse soner Don King en straff for drap, og bak murene former en drøm seg: Han vil bli verdens mest proffe boksepromotor. Når han slipper ut av fengslet, viser det seg raskt at han er et naturtalent, og hans ambisjoner er skyhøye.

En tvilsom klovn
Don King har to varemerker - yndlingsutrykket "motherfucker" som han bruker i all verdens sammenhenger, og håret hans som står rett til værs. Han er en klovn, men bak den lystige fasaden skjuler det seg en en skruppelløs svindler som ikke tar fem øre for å gå bak ryggen på boksere, forretningsforbindelser - og gode venner.

Vanskelig venn
En av dem han omgås privat er sangeren Lloyd Price (tolket av Vondie Curtis-Hall), mannen som blant annet får ideen til Kings frisyre. - Du må få folk til å se opp til deg, bokstavelig talt, sier Price og tuperer Kings krusete hår. Price er også med å arrangere Muhammad Alis comback-kamp i Zaire (1974) mot regjerende verdensmester George Foreman. Under oppholdet i Zaire klager Don King over at han er omgitt av sabotører og folk som ikke vil ham vel, og Price må rett som det er steppe inn som meglende part. Dons vanskelige karakter gjør at heller ikke Price holder ut, og han vender ham til slutt ryggen.

Price er derfor ikke med når Don King organiserer den berømmelige kampen mellom Mike Tyson og Evander Holyfield i 1997, kampen da Tyson bet øreflippen av sin motstander.

Prisbelønt film
"Don King" fikk Emmy-prisen både for beste tv-film og beste manus. Ving Rhames mottok Golden Globe for beste mannlige skuespiller for sin innsats i "Don King", men skapte oppstandelse da han gav den fra seg til Jack Lemmon som han syntes fortjente prisen bedre.

Amerikansk spillefilm fra 1997
Originaltittel: Don King: Only in America
Regi: John Herzfeld
I rollene: Ving Rhames, Vondie Curtis-Hall, Jeremy Piven
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36