Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. september 2008 kl 22.30 Bokprogrammet: Forventninger - den norske bokhøsten 08

Bli med på hagefesten

Bokprogrammet: Programleder Hans Olav Brenner. (Foto: Nils Vik)
Bokprogrammet: Programleder Hans Olav Brenner. (Foto: Nils Vik)
Fjernt fra byens larm blir Hans Olav Brenner i Bokprogrammet invitert på robåt-tur av forfatteren Herbjørg Wassmo.Vi får også bli med på Aschehougs hagefest...

Vi skal også bli med innenfor Gyldendals tunge kopperdører dit forfattere, redaktører og journalister åpner permene til bokhøsten 2008.

For forlagsbransjen er bokhøsten et høydepunkt, og i år bys leserne på en lang liste med kjente forfattere som kommer med nye bøker: Lars Saabye Christensen, Per Petterson, Tove Nilsen og Jan Kjærstad – for å nevne noen.

Bokstavlig talt sommerfugler
Ytterligere tre forfattere gir ut bøker i år, med alt som dette innebærer av klumper i magen, nerver og spenning. Veteranen og krimdronningen Karin Fossum syns festene er mest for de unge, men kjenner likevel en forventing om å tilfredsstille kravstore lesere som har fulgt hennes Konrad Sejer gjennom utallige oppdrag.

Redaktør i Gyldendal, Kari Marstein, trekker fram Nikolaj Frobenius som en av de forfatterne de har aller høyest forventninger til i år. Frobenius kommer med romanen "Jeg skal vise dere frykten", der han tar oss med til det litterære miljøet i USA i 1830-årene. Boka handler om Edgar Allan Poes kamp for tilværelsen og hans kamp med litteraturkritikere som vil rive ned hans forfatterskap. En kamp som var atskillig styggere enn det vi er vant til her på berget. Frobenius har dessuten lagt til en urovekkende skikkelse - Samuel - som ser det som sitt livs oppdrag å fullbyrde de ofte groteske og grusomme hendelsene i Poes diktning.

Norsk-indisk debutant
Bokhøsten har som alltid et knippe debutanter, der forventningene om et videre forfatterskap dirrer under overflaten. Så også for norsk-indiske Romeo Singh Gill som debuterer med en oppvekstskildring. Her sender forventningene om et annet liv den indiske familien på reise til et land de har vansker med å finne på kartet - Norge.

Men hvordan det er å være forfatter og stå utenfor en bokhøst? I Bokprogrammet finner Hans Olav Brenner svar hos forfatteren Herbjørg Wassmo. Selv finner hun sjelefred i en robåt, langt unna byens larm og klirringen fra champagneglassene.

Egenprodusert litteraturmagasin fra NRK Kultur (2008)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900