Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 19. juni 2004 kl 18.30 En øy i havet

Søstre på flukt

12 år gamle Steffi (Mylaine Hedreul, t.h.) og hennes fire år yngre lillesøster Nelli (Simona Vecchio) kommer til Sverige som jødiske flyktninger under 2. verdenskrig. (Foto: Ola Kjelbye, SVT)
12 år gamle Steffi (Mylaine Hedreul, t.h.) og hennes fire år yngre lillesøster Nelli (Simona Vecchio) kommer til Sverige som jødiske flyktninger under 2. verdenskrig. (Foto: Ola Kjelbye, SVT)
Den svenske serien "En ö i havet" er en beretning i åtte deler om to jødiske søstre som kommer som flyktninger til Sverige i 1939. Serien er basert på Annika Thors prisbelønte ungdomsbøker.

Steffi (Mylaine Hedreul) og Nelli (Simona Vecchio) er henholdsvis tolv og åtte år idet handlingen tar til. De har blitt tvunget til å forlate foreldrene sine i Wien for å unnslippe nazistenes forfølgelser.

Mens foreldrene kjemper for å skaffe innreisetillatelse til USA for hele familien, blir Steffi og Nelli plassert hos to ulike fosterfamilier på en øy i Göteborgs skjærgård. Kontrasten til det kultiverte storbymiljøet de kommer fra er enorm. Her finnes bare hav og stein, fiskebåter og sjøboder. Det lukter fisk og ingen snakker deres språk. Her skal de bo, ved verdens ende – på en øy i havet.

Serien følger de to søstrene fram til freden i 1945, gjennom deres kamp for å finne sin plass i det lille samfunnet uten å glemme sitt gamle liv og sine røtter. Med krigen som bakteppe er "En øy i havet" også en beretning om vennskap, kjærlighet og utenforskap.

500 jødiske flyktningebarn
Selv om de to søstrenes skjebne er oppdiktet, har historien en virkelig bakgrunn. Forfatteren Annika Thor leste om en 12-årig jente som kom til Sverige under krigen. Da hun begynte å forske, fant hun ut at det var mer enn 500 jødiske barn som henne. Noen av dem traff hun før hun begynte å skrive de fire bøkene om Steffi og Nelli. Etter "En ö i havet" (1996), som var hennes kritikerroste debut som forfatter, fulgte "Näckrosdammen", "Havets djup" og "Öppet hav". Tv-serien er basert på alle fire bøkene.

Bøkene har blitt tildelt en lang rekke svenske og internasjonale priser, og i 2000 fikk Annika Thor Astrid Lindgren-prisen for sin samlede produksjon.

Seriens regissør, Tobias Falk, er blant annet kjent for ungdomsserien "Barna på Luna". "En ö i havet" er innspilt i Göteborg og på øya Stora Kornö utenfor Lysekil.

Svensk dramaserie (2003)
Episode 1 av 8
Originaltittel: En ö i havet
Produksjon: SVT
Manus: Annika Thor etter egne bøker
Regi: Tobias Falk
I rollene bl.a. Mylaine Hedreul, Simona Vecchio, Amra Cenanovic, Gunilla Abrahamsson, Ingela Olsson, Jonas Falk.
Pressekontakt:Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99