Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 6. september 2001 kl 22.30 Profil: Profil: I.M.Pei

Liten kineser stor arkitekt

I.M. Pei er særlig kjent for glasspyramiden på en av gårdsplassene
I.M. Pei er særlig kjent for glasspyramiden på en av gårdsplassene
I.M.Pei er en av det forrige århundres fremste arkitekter. Han har satt signaturen sin på flere store landemerker rundt i verden, for eksempel pyramiden til Louvre i Paris og Rock and Roll Hall of Fame i Cleveland, USA. I programmet følger vi med Pei i USA, Hong Kong, Paris og Japan.

Ioh Ming Pei ble født i Kina i 1917, men har amerikansk statsborgerskap. Gjennom en variert produksjon har han markert seg som en av de fremste videreførere av tradisjonen fra Walter Gropius og Mies van der Rohe.

Rekken av store kommersielle komplekser som Mile High Center i Denver og bygningen for Bank of China i Hong Kong i 1989, viser hans interesse for skyskraperen i byarkitekturen. Han har også tegnet østfløyen på National Gallery of Art i Washington D.C og Miho-museet i Kyoto, Japan. Pei er særlig kjent for glasspyramiden på en av gårdsplassene i Louvre i Paris, der han ved å grave inngangen til museet ned under bakken løste problemet med å fordele publikum til de ulike fløyene i museet.

- For meg er arkitektur noe som skal tjene en bestemt funksjon. Den er til for menneskene. Den må være noe som henger sammen med selve livet, til en bestemt tid og et bestemt sted, sier 83-årige I.M. Pei.

Britisk produksjon RM Associates
Regi Peter Rosen
Originaltittel: ”I.M. Pei: First person singular”
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
I.M. Pei er særlig kjent for glasspyramiden på en av gårdsplassene i Louvre i Paris. (Foto: Peter Rosen)

Arkitekten I.M. Pei peker på glasspyramiden i Louvre. (Foto: Peter Rosen)