Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 14. mai 2004 kl 15.35 Kronprinsbryllup i Danmark

Mary og Frederik til alters

Mary Donaldson og kronprins Frederiks bryllup sendes direkte på NRK. Her viser paret fram forlovelsesringen etter at nyheten ble kunngjort 8. oktober 2003. (Foto: AP)
Mary Donaldson og kronprins Frederiks bryllup sendes direkte på NRK. Her viser paret fram forlovelsesringen etter at nyheten ble kunngjort 8. oktober 2003. (Foto: AP)
En hel uke med feiring i København kulminerer i dag med vielsen mellom kronprins Frederik og Mary Donaldson i Vor Frue Kirke. I løpet av dagen og kvelden sender NRK til sammen hele tre og en halv time fra bryllupet og folkefesten, med Anne Baggethun som kongekyndig veiviser.

Tv-seerne befinner seg på første rad når kronprins Frederik og australske Mary Donaldson gir hverandre sitt ja foran kongelige og andre prominente gjester fra hele verden. De to danske kringkasterne DR og TV2 deler den internasjonale tv-dekningen av dagens mange begivenheter mellom seg, og NRK tilbyr hele sendingen direkte.

Panoramautsikt
Utenfor kirkedøren, på balkonger og hustak vil tv-kameraene følge kongelige gjester og statsoverhoder fra hele verden når de ankommer Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke. Seerne får også den beste utsikten når bruden ankommer og brudekjolen for første gang blir vist offentlig.

Inne i kirken lar tv-kameraene oss følge begivenhetene når Københavns biskop, Erik Norman Svendsen, forretter vielsen klokka 16:00. Etter seremonien kjører det nygifte paret i karet gjennom folkehavet i byen til Amalienborg slott. Her kommer de ut på balkongen for å vinke til publikum – og kanskje gi dem kysset de ikke fikk på forlovelsesdagen…

Sending på dagen og kvelden
Anne Baggethun, som har dekket kongestoff for NRK i 35 år, er på plass i kommentatorboksen for å geleide seerne gjennom hele begivenheten. I tillegg til direktesendingen på dagen blir det en halvannen time lang sending på kvelden, fra klokken 19.55, med overføring fra mottakelsen på Fredensborg slott. Her får vi også se alle høydepunktene fra dagens begivenheter, tv-portretter av de nygifte og andre innslag. Et spesielt blikk blir det nok også på våre egne kongelige gjester. Det er ventet at hele den norske kongefamilien vil ta del i feiringen.

Festtalene under bryllupsmiddagen blir ikke tillatt sendt før klokken 23:00. Bildene derfra får vi derfor først se i Kveldsnytt, som for anledningen er utvidet til en halv time.

NRKs nyhetsavdeling har ellers en egen reporter i København, Håvard Heggen, som vil lage innslag om bryllupet både kvelden før og til nyhetssendingene på selve bryllupsdagen.

Neste lørdag, 22. mai, er Anne Baggethun igjen på plass i kommentatorboksen under en kongelig vielse. Da gifter den spanske tronfølgeren Felipe seg med Letizia Ortiz Rocasolano i Madrid, og NRK sender nærmere to timer direkte fra begivenheten.

Foreløpig program for kronprinsbryllupet i Danmark
15:35: Gjestene ankommer Københavns Domkirke (Vor Frue Kirke)
16:00: Vielse
17:00: De nygifte kjører i karet gjennom Københavns gater
17:50: Paret ankommer Amalienborg slott og vinker fra balkongen i Christian VIIs palé
17:55 Slutt på direktesending

19:55-21:25: Overføring fra mottakelsen til bryllupsfest på Fredensborg slott, høydepunkter fra dagen og bilder fra folkefesten.

Direktesending fra København
Kommentator: Anne Baggethun
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99