Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 19. desember 2005 kl 21.25 Niern: Mafiabrør

En manns vekst og fall

Ray Liotta, Robert De Niro og Joe Pesci i Martin Scorseses
Ray Liotta, Robert De Niro og Joe Pesci i Martin Scorseses "Mafiabrør" (Foto: Warner Bros Int)
Regissøren Martin Scorseses film bygger på Nicolas Pileggis bestselger "Wiseguy". Filmen forteller den sanne historien om mafia-medlem og FBI-informant, Henry Hill, en irsk-siciliansk New York-ungdom som vokser opp i den fattige delen av Brooklyn med stor beundring for mafiaen.

Henry (Ray Liotta) henger rundt "the wise guys", går ærend og utfører tilfeldige jobber inntil han blir lagt merke til av den lokale mafialederen Paulie Cicero (Paul Sorvino), som betrakter ham som sin "sønn". Når Henry kommer i tenårene, er han vel etablert i småkriminalitetens verden, hvor han blir respektert som en "stand-up guy", en som velger fengsel framfor å sladre på sine medskyldige. Nå er han med i "familien". Sammen med sin psykotiske partner Tommy (Joe Pesci) stiger han i gradene og blir Paulies nestkommanderende.

Men snart forstår Henry, som sin læremester Jimmy (Robert De Niro) som også er halvt irsk, at hans etniske bakgrunn forhindrer ham fra å bli opptatt som fullverdig medlem i "familien". Etter hvert blir han jaget av både myndighetene og mafiaen. Sistnevnte føler at han er en trussel mot deres sikkerhet med sin uforsvarlige omgang med FBI.

Filmen ble nominert til seks Oscar-priser, inkludert beste film. Joe Pesci fikk en Oscar for beste birolle.

Amerikansk spillefilm fra 1990
Originaltittel: "Goodfellas"
Regi: Martin Scorsese
I rollene: Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83