Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 14. mai 2008 kl 20.10 Planeten vår: Fjell

Livet i høyden

Mount Everest i Himalaya er med sine 8848 meter verdens høyeste fjell.
Mount Everest i Himalaya er med sine 8848 meter verdens høyeste fjell.
De er høye, utilgjengelige, ugjestmilde, vakre og fascinerende. Noen av dem er glødende varme og fulle av lava, mens andre er dekket av is og snø året rundt. Klodens fjell er hjem for mange arter, både fugler og landbaserte. Bli med på en svimlende tur blant tinder og topper.

Man kan med god grunn betrakte en del fjell som levende organismer. I dette programmet følger vi fjellet fra dets "fødsel" på havnivå til toppen av Mount Everest. Vi tar turen inn i hjertet av en vulkan i Etiopia, der en lavasjø har vært aktiv i over 100 år. I Andesfjellene ser vi en pumafamilie på fem stykker og i Rocky Mountains møter vi grizzly-bjørner. I Pakistan er det gjort sensasjonelle opptak av et av verdens mest menneskesky dyr, snøleoparden, mens den jakter på bytte.

Om serien
Hva er ca 4,6 milliarder år gammel, rund som en kule, innholdsrik som intet annet og som 40 kamerafolk bruker 5 år og 10 000 timer med film på å observere? Svar: Jordkloden.

BBC kjenner nærmest ingen begrensninger når de skal lage naturprogrammer. Og godt er det. Resultatet er nemlig produksjoner som nærmest renner over av fantastiske bilder, morsomme og kuriøse fakta og opplysninger, eksklusive og unike opptak av de mest sky skapninger på de minst tilgjengelige steder.

Denne gang er ambisjonene større enn noen sinne. Vi skal kort og godt lære vår egen planet å kjenne. Fem års filming på over 200 forskjellige steder over hele kloden er kuttet ned til fem programmer, hvert med sitte begrensede tema. Hele serien er filmet i HD-tv, noe som gir sylskarpe bilder. Over 2000 dager i felt er belønnet med unike opptak:

Vi er vitne til isbjørnmoren som kommer ut fra vinterdvale med to unger. Vi ser når en hvithai angriper en intetanende sel. Vi blir med inn i gigantiske grottesystemer og beundrer en million reinsdyr mens de tar seg over den arktiske tundraen. Jordklodens fantastiske mangfold blir grundig dokumentert og forklart.

Programmet er sendt tidligere

Naturserie fra BBC Worldwide (2005)
Originaltittel: Planet Earth
Produsent: Alastair Fothergill
Pressekontakt: Håkon Sverdrup, tlf: 23 04 77 51 / 92 01 55 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900