Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. november 2006 kl 22.30 Safari

Liv og død

Jeannette Platou er programleder i Safari. (Foto: Nils Vik)
Jeannette Platou er programleder i Safari. (Foto: Nils Vik)
I kveldens Safari møter vi kunstnere med én ting til felles: Arbeidene deres kretser rundt livet og døden. Utstoppede kjæledyr i og menneskets ønske om et ettermæle står på menyen.

Hvordan ville du likt å få kjæledyret ditt utstoppet og dandert på kunstnerisk vis som et evig minne om det som var? Polly Morgans utstoppede dyr er blitt kjempepopulære blant kjendisene i London.

Utstoppede hverdagsdyr
Polly Morgan begynte å jobbe med taksidermi for ett år siden, og nå selges hennes utstoppede "hverdagsdyr" til kjendiser og kunstinteresserte både i London og verden for øvrig. Safari treffer henne midt i arbeidet med å få skinn og fjær av en due og en skjære, utstoppet i en advarende positur. Polly Morgans siste utstilling ordspiller på stilleben, men bærer også i seg uttrykk for fred og oppstandelse.

Å bli sett
Trine Lise Nederaas er aktuell i New York og Berlin med sine dokumentasjoner av hverdagsmenneskets ønske om et ettermæle. Livsmyten har essensiell verdi for alle mennesker, og hva gjør man ikke for å få et ettermæle eller gjøre seg bemerket i levende live?

Nederaas arbeider med film og video blant de "ubetydelige" menneskene, og dokumenterer deres fortelling om verden og seg selv. Uten å ironisere eller kompromittere intervjuobjektene makter hun å vise en fascinerende livsfortelling fra en person som ellers aldri ville blitt hørt.

Norges første doktorgrad i koreografi
Tredje del av Per Roar Thorsnes trilogi, "En uavsluttet historie", hadde premiere i Sarajevo i sommer. Scenegulvet var ødelagt av borgerkrigen, og det hullete gulvet kan man fortsatt se i dansernes ustø bevegelser og nesten-fall. Per Roar Thorsnes blir snart den første som tar doktorgrad i koreografi i Norge, i hvert fall dersom alt går etter planen. Denne høsten forsvarer han sitt stipendiatarbeid ved Kunsthøgskolen i Oslo.

- I skjæringspunktet mellom liv og død blir livet veldig tydelig, sier han.

Hvordan lever vi med dødens nærvær? Hvordan går mennesker videre etter å ha opplevd ting det er umulig å forholde seg til?

Kunst og virkelighet
I tillegg møter vi Rune Eraker, en fotojournalist og dokumentarfotograf med et stort politisk og sosialt engasjement. Gjennom mange år har han oppsøkt krigssoner, nød og fattigdom. Hans styrke er å kombinere stor fotografisk uttrykkskraft og det umanipulerte dokumentariske.

Safari tilbake med ny programleder
Gjennom åtte nye programmer tar NRKs kunstmagasin seerne med på oppdagelsesferd i samtidskunsten både i Norge og utlandet.

Jeannette Platou er ny programleder for Safari. Hun har tidligere vært innen- og utenriksreporter i NRK Nyheter, og har også vært programleder for "Verden på lørdag" og "Verden i dag" på NRK P2.

Egenprodusert kunst- og kulturmagasin fra NRK Kultur (2006)
Programleder: Jeannette Platou
Reportere: Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Marit Christina Lie, Hanne Skrikerud, Ninja Benneche.
Research: Lisa Karlsson
Producer: Ingerid Nordstrand
Prosjektleder: Jo Raknes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no