Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 14. august 2005 kl 20.10 Rotters' club

Søttitallskameratene

I
I "Rotters’ Club" følger vi kameratene Philip (Rasmus Hardiker, t.v.), Ben (Geoff Breton) og Doug (Nicholas Shaw) gjennom fem år på 70-tallet. (Foto: Phil Fisk, BBC
Den kritikerroste BBC-serien "Rotters’ Club" er en morsom, vemodig og nostalgisk beretning om en ungdomsgjeng som vokser opp i Birmingham på 1970-tallet. Serien byr på en unik blanding av personlig og politisk drama, og gir et vidtfavnende tidsbilde av dette turbulente tiåret.

Jonathan Coes bestselger "Rotters’ Club", som utkom på norsk i 2002, handler om tre tenåringer i Birmingham og deres familier i perioden 1974-1979. Tittelen er identisk med en plate av progrock-bandet Hatfield & the North, og som vi skal se, er musikk en sentral ingrediens i serien.

Mot et bakteppe av arbeidsledighet, streik, IRA-terror, punk, rasisme og klassekonflikter skildrer "Rotters’ Club" de tre guttenes oppvekst og oppvåkning.

Trekløver
Ben Trotter (Geoff Breton), Doug Anderton (Nicholas Shaw) og Philip Chase (Rasmus Hardiker) er 15 år gamle bestekamerater på King William’s School, en middelklasseinstitusjon som forventes å gi dem en helt annen start i livet enn det foreldrene deres fikk. Ellers har de tre kompisene blant annet til felles en total mangel på framgang med det motsatte kjønn.

Ben er en følsom og kunstnerisk type som drømmer om status som litterært geni. Han holder sin gryende kristne tro omhyggelig skjult for omverdenen, og tilber den smellvakre, men akk så uoppnåelige Cicely (Alice Eve). Hans eldre søster Lois (Alice O’Connell) har like liten suksess på kjærlighetsfronten.

Den selvsikre og pene Doug er en lidenskapelig ung mann med sterke meninger. Som sin far er han glødende sosialist. Dessuten er han forelsket i den intelligente og sarkastiske Claire (Cara Horgan), som dessverre virker ganske immun mot hans sjarm.

Philip er oppslukt av progressiv rock og er desperat etter å etablere sitt eget band. Sammen med Ben starter han gruppa "The Maws of Doom", samtidig som han sliter med forholdet til foreldrene.

På King William’s møter vi også blant andre den hovne sportsstjernen Culpepper, som ligger i konstant krig med skolens eneste fargede elev, Richards, og skolens klovn, anarkisten Sean.

Foreldre på fabrikken
Spenningene og konfliktene på skolen er et speilbilde av foreldrenes verden, som kretser rundt bilfabrikken British Leyland. Her er Bens far Colin Trotter (Kevin Doyle, kjent fra "Millionloddet") mellomleder, og han forsøker fortvilet å forhandle fabrikken ut av truslene om oppsigelser og streik.

Dougs far, den karismatiske Bill Anderton (Hugo Speer) er tillitsvalgt og brenner for fagforeningen, men hans hemmelige forhold til sekretæren Miriam (Christine Tremarco) kan komme til å ødelegge alt han har kjempet for.

Philips far, Sam Chase (Mark Williams) er bussjåfør og ser ut til å ha et lykkelig ekteskap med Barbara (Sarah Lancashire) – helt til hun blir kjent med sønnens kunstlærer, Nigel Plumb (Julian Rhind-Tutt)….

"Den beste litterære tv-adapsjon på lang tid, full av fremragende prestasjoner", skrev the Guardian etter premieren i mai 2004. "Et skarpt observert bilde av et Storbritannia som, selv om det bare er gått 30 år, fortoner seg som en annen planet", mente Daily Mails anmelder, mens The Times omtalte serien som "vidunderlig feelgood-tv".

Programmet er sendt tidligere.

Britisk tv-serie i tre deler (2004)
Basert på Jonathan Coes roman
Originaltittel: The Rotters’ Club
Produksjon: Company Pictures for BBC
Manus: Dick Clement og Ian La Frenais
Regi: Tony Smith
I rollene: Geoff Breton, Nicholas Shaw, Rasmus Hardiker, Kevin Doyle, Rebecca Front, Sebastian Harding, Alice O’Connell, Hugo Speer, Elizabeth Berrington, Mark Williams, Sarah Lancashire, Julian Rhind-Tutt, Cara Horgan, Christine Tremarco, Rafe Spall, Alice Eve, Peter Bankolé og Henry Lloyd-Hughes
Pressekontakt: Hilde Ljøen, 23 04 72 36

LENKER
  • Hjemmeside