Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 2. november 2000 kl 22.00 Havets helter

Havets helter (ttv)


NRK1 torsdag 2. november kl 22.00
Havets helter (2:6)

Off shore-race i Oslofjorden

Redningsskøyte-skipper Truls Pedersen er i sitt ess i kveldens episode av \"Havets helter\". Han er om bord på fartøyet RS Aril, og skal se til at alt går riktig for seg under offshore-racet i Oslofjorden.

Truls ligger klar til aksjon midt mellom millionbåtene i farvannet utenfor Oslo. Kombinasjonen av fart og spenning og det å hjelpe mennesker er grunnen til at han har valgt redningsselskapet som sin arbeidsplass.

I tillegg til å følge Truls på jobb på RS Aril, blir vi med ham til Fagerstrand dykkerskole der han har tatt sin dykkerutdannelse. Besøket viser oss hva som virkelig kreves for å bli profesjonsdykker.

Cordula er vel på plass ombord på RS Bergen Kreds, og jobber med å bli bedre kjent med operasjonsområdene til skøyta. Som første kvinnelige mannskap på en redningsskøyte står naturlig nok utfordringene i kø for den ambisiøse matrosen.

Om serien
Seks torsdager har seerne anledning til å følge mannskapet om bord på de mange redningsskøytene som patruljerer norskekysten fra Oslofjorden i sør til Båtsfjord i nord. For første gang i tv-historien får vi et grundig innblikk i livet på redningsskøytene og mannskapets hverdag.

I dag er det stasjonert 30 redningsskøyter langs norskekysten, og deres fremste formål er å redde liv og berge verdier på sjøen. I tillegg til å være i døgnkontinuerlig beredskap for redningsarbeid, er skøytene daglig i kontakt med fritids- og yrkesbåter for å holde oversikt. De fungerer som bærebjelken i Norges kystkultur.

Den første redningsskøyta Colin Archer RS 1 ble sjøsatt i Larvik i 1893. Skøyta var tegnet av Colin Archer selv, og skulle tåle absolutt alt av vær og sjø. Skøyta fikk sin ilddåp ett år etter at havet sto i kok utenfor Finnmark, da en orkan prøvde å kaste hele fiskerflåten på land. Mannskapet på RS 1 kastet seg uredd ut i bølgene der andre båter måtte snu. 85 fartøyer ble knust til pinneved, men ingen omkom. Denne bragden gjorde redningssaken til en folkesak, og satte virkelig vind i seilene for Redningsselskapets videre arbeid.

I 1999 reddet skøytene og deres mannskap 166 personer fra å omkomme på sjøen, og 134 fartøy ble berget fra forlis. Ut over dette fikk flere tusen fartøy forskjellige former for assistanse både i form av dykkeroppdrag og søk. Transportøkonomisk Institutt har beregnet av Redningsselskapet berger verdier for mer enn en milliard kroner i året!

NRK1 torsdag kl 22.00

Norsk dokumentarserie
Produsert av Asbjørnsen & Co for NRK
Pressekontakt: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18, (sabine.hammari@nrk.no)