Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 18. august 1999 kl 22.20 Gringos

Gringos (ttv)

NRK1 onsdag 18. august kl 22.20
Gringos

Tsjekkerne mot sigøynerne

Tema i kveldens Gringos er alvorlig og til ettertanke. Petter Nome og Terje Nilsen har fått kontakt med flere sigøynere i Tsjekkia som har mye krutt å komme med når det gjelder behandlingen av dem som folkeslag.

Petter Nome vasser i skjønnhet og fantasi og i 1000 års dramatisk historie der han vandrer rundt i Praha, Tsjekkias hovedstad. Men hovedstaden har også en mørk side. Sigøynerne og deres lidelseshistorie. Taxisjåføren Lubomir Zubak, som selv er sigøyner, guider oss på en tur rundt i sigøynernes verden i Praha.

I følge Petter Nome misliker tsjekkere sigøynere. Uten skamfølelse, legger de ikke skjul på sine negative følelser overfor sigøynerne. I Tsjekkia bor det mellom 200-300.000 sigøynere, de fleste av dem tvangsflyttet fra Slovakia for å arbeide i gruver og fabrikker. I en drabantby i utkanten av Tsjekkia, er sigøynerhatet så stort at borgermesteren vil lage en mur rundt sigøyenerghettoen slik at \"de kan skjules for de anstendige Tsjekkerne\". Det bor totalt 10 millioner sigøynere i Europa.

Utslettet
Under den annen verdenskrig ble sigøynerne nærmest utslettet i Tsjekkia. Nazistene sendte dem til dødsleirene. En av dem som overlevde er Bozena Ruzickova. Hun var i hele fem konsentrasjonsleire under krigen. Hele hennes familie ble drept og hun har en utrolig og sterk historie å fortelle i programmet. Petter Nome blir med henne til dødsleiren i nærheten av hennes hjem, leiren er i dag en grisefarm. Det er fryktelige minner som dukker opp hos den gamle damen ved gjensynet.

Sang og glede
Selv om lidelse og motarbeidelse preger sigøynernes historie, har de likevel klart å beholde sin kultur, sang og glede. Sigøynermusikken er fantastisk og president Vaclav Havel organiserte også da nylig en spesiell konsert med sigøynere midt i Praha.

NRK1 onsdag kl 22.20

Programleder: Petter Nome
Ved Terje Nilsen og Håkon Noodt

Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56