Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 fredag 14. mars 2008 kl 21.00 Richard Hammonds møte med Evel Knievel

Fartsglade våghalser


Fakta på lørdag legger inn høyeste gir. Richard Hammond fra det britiske tv-programmet Top Gear, en forløper til Autofil, rakk å møte motorsykkel¬legenden Evel Knievel før den gamle slo av motoren for godt sist høst.

Det var i siste liten Richard Hammond fikk virkeliggjort drømmen han hadde båret på helt siden barndommen - å møte Evel Knievel.

Den legendariske amerikanske MC-stuntmannen ble berømt for sine mildt sagt halsbrekkende motorsykkelhopp på 70-tallet. Vemodig nok gikk Knievel bort noen måneder etter at programmet var laget, i en alder av 69 år.

Selv var Hammond nær ved å høre englene synge i 2006, da han krasjet bilen i en fart av 450 km i timen under et rekordforsøk. Flaksen var på hans side.

Et amerikansk ikon
Evel Knievel var USAs fremste motorsykkelstjerne og et forbilde for en hel generasjon av kubikkglade gutter.

I sin storhetstid på 70-tallet hoppet han over 14 Greyhound-busser. Han ble også berømt for sitt svev over fontene ved Caesars Palace i las Vegas og et mislykket forsøk på å hoppe over Snake River Canyon på en rakettdrevet motorsykkel.

Hammond møter Knievel hjemme i stjernens fødeby, Butte i Montana. Det skjer midt under et tre dagers motorsykkelshow i byen, The Evel Knievel Days. Her gjør unge utøvere den gamles kunster etter.

Mange av dem viste seg å være likeså drevne individualister som Knievel selv. En opplevelse heller ikke programleder Hammond kommer til å glemme i en fart.

Triumf, nederlag og smerte
Hammond snakker med Knievel om hans mest vågale stunts. Hans utallige triumfer, men også nederlagene og smerten, får sitt i programmet.

Evel Knievel er et amerikansk ikon, meislet rett ut av 60-, 70- og det tidlige 80-tallet. Ved hans ry hefter også et liv som kvinnebedårer og som tøffeste mann ved bardisken.

Det manglet ikke på ytterligheter i Knievels karakter, noe som gjorde ham til sin generasjons største våghals. Men dette forhindrer ham ikke i å snakke både om berømmelsens mange sider, USA i dag og livsverdier med Richard Hammond.

Britisk dokumentar (2007)
Originaltittel: Richard Hammond Meets Evel Knievel
Produsert av: BBC Worldwide
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no