Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 12. september 1999 kl 21.15 Jensen

Jensen (ttv)


NRK1 søndag 12. september kl 21.15
Jensen

Et møte med Knut Erik Jensen

Programmet byr på et møte med den nordnorske filmskaperen Knut Erik Jensen. Han har blant annet laget spillefilmene \"Stella Polaris\" og \"Brent av frost\", samt fjernsynsserien \"Finnmark mellom øst og vest\".
Knut Erik Jensen er født 8. oktober 1940, og debuterte med dokumentarfilmen \"Farvel da gamle Kjelvikfjell\" i 1974. Han ble Finnmarks filmdokumentariske talerør i en lang rekke kortfilmer om livet og folket nordpå.
For NRK/Fjernsynet har han laget den prisbelønte dokumentarserien \"Finnmark mellom øst og vest\" (1986), som ved hjelp av intervjuer formidler finnmarkingenes historie og deres utsatte posisjon mellom stormaktene.

Spillefilmer
Jensen har også laget kunstnerportretter som \"Det var en tidlig oktobermorgen\" (1990) om filosofen Peter Wessel Zapffe.
Han spillefilmdebuterte med den dialogløse \"Stella Polaris\" (1993), og har siden laget \"Brent av frost\" (1997). Også disse filmene viser hans interesse for Finnmarks moderne historie.

En likandes kar
Knut Erik Jensen studerte fransk, russisk og historie før han tok i et filmkamera. Men fra første filmrull, da han var omkring 30 år, viser han at han vil bruke filmens egenartede og mangefasetterte språk til å utsi noe om det å være menneske i det moderne samfunn, hva enten han filmer fiskere på Finnmarkskysten eller bymennesker.
Han har sitt utgangspunkt i Finnmark og krigen da tyskerne brente store deler av landsdelen. Samtidig som han er lingvist og retoriker av rang, som nyter livet og gjerne går på kafeer og stadig lurer på hva det vil si \"at være til\".
Jensen er en likandes kar og har en vittig tunge som av og til kan ramme den som minst venter det, enten det er en kollega eller et maktmenneske. Han elsker å lage ordspill som er fulle av paradokser.

Ansatt i NRK
Knut Erik Jensen har, merkelig nok, vært ansatt i NRK i over 20 år. Merkelig fordi det er det konvensjonelle som preger NRK-kulturen ellers.
Men samtidig viser det seg at det likevel er rom i vår statlige fjernsynskanal til å huse en så vidt markant skikkelse som Knut Erik Jensen. Noe som har gitt ham muligheten til å lage en rekke kontroversielle og flotte dokumentarer.

NRK1 søndag kl 21.15

Bilde (via scanpix/internett)
Den nordnorske filmskaperen Knut Erik Jensen

Innkjøpt dokumentar, distribuert av Sisyfos A/S, Bekkestua
Ved Trygve Hagen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83