Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 11. januar 2003 kl 22.20 Fakta på lørdag: Terje Håkonsen - katta fra Telemark

På ett brett

Terje Håkonsen i samtale med Øystein Økter som har laget en dokumentar om det norske snowboard-esset. (Foto: Barry Ord Clarke)
Terje Håkonsen i samtale med Øystein Økter som har laget en dokumentar om det norske snowboard-esset. (Foto: Barry Ord Clarke)
Terje Håkonsen er for lengst en legende innen snowboardmiljøet, og trolig er han fortsatt en av verdens fremste brettkjørere. Kveldens dokumentar følger 26-åringen fra Vinje i Telemark i hans egen hverdag og tar del i hans tanker og handlinger.

Dokumentaren ”Terje Håkonsen - katta fra Telemark” er signert Øystein Økter, og er den første som er laget om brettkjøreren. Reporter er Ken Willy Wilhelmsen. Terje selv og teamet hans (Burton) har for anledningen lånt ut rikelig med fotomateriale fra hele hans karrière. Foreldrene i Vinje har også stilt opp og forteller om hvordan det var å få en verdensstjerne til sønn som ikke var eldre enn at han skulle gått på videregående skole sammen med sine kamerater. Vi møter også Terjes egen sønn, i USA og her hjemme.

- Jeg tror nok mange i Norge vil se en annen Terje enn den de har møtt gjennom avisoppslag og omtaler i media, sier Øystein Økter om mannen som sjelden uttaler seg til media.

Sitt eget løp
Terje Håkonsen er utvilsomt den største stjernen i snowboard-sirkuset. Han har vunnet det meste av brett-konkurranser i verden. Men kanskje er han likeså kjent for å kjøre sitt eget løp – som da han boikottet OL i Nagano i 1998 som en reaksjon mot IOC og FIS. Eller som da han presterte å være hovedperson i filmen ”Subject Haakonsen”, hvor han så og si ikke sa et ord!

Terje Håkonsens vei fra quarterpipen som han bygde selv hjemme i hagen i Vinje, og til dagens Artic Challenge er blitt møtt med uforstående hoderistning fra pressen. Med sitt talent har han lenge vært en innovatør i miljøet, han har flyttet grenser for hva som er mulig og har i dag en rolle som blir sammenlignet med Michael Jordans innen basketball.

Visjonær brett-misjonær
Mesteparten av sin karriere har Terje bodd og jobbet utenlands, og han er nå store deler av året bosatt på Hawaii. Dette har gjort at mye av hans aktiviteter har blitt oversett her hjemme. Likevel – det er han som er visjonæren bak The Arctic Challenge sammen med Daniel Franck!

Innkjøpt norsk dokumentar
Reporter: Ken Willy Wilhelmsen
Regi: Øystein Økter
Produsert av Øystein Økter Videoproduksjon
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Eirin Grytbakk, tlf., 23 04 86 96