Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 11. mars 2007 kl 21.10 Hovedscenen: Hélene Grimaud om kjærlighet og musikk

Kjærlighet og galskap –

Schumann – Clara – Brahms
 Den franske stjernepianisten Hélène Grimaud medvirker i dokumentaren om Schumann, Clara og Brahms i
Schumann – Clara – Brahms Den franske stjernepianisten Hélène Grimaud medvirker i dokumentaren om Schumann, Clara og Brahms i "Hovedscenen". (Foto: Kasskara/DG, Deutsche Grammophon)
Det skal handle om musikk, kjærlighet og galskap i "Hovedscenen" i kveld. Kjente navn som Hélène Grimaud, Truls Mørk, Anne-Spohie Mutter, Esa-Pekka Salonen, Albrecht Mayer og Francoise Hardy kaster lys over relasjonene mellom Clara Schumann, Robert Schumann og deres felles venn Johannes Brahms.

Programmet som ble laget til markeringen av 150-årsdagen for Schumanns død i fjor, dekker bl.a. Mørks framføring av Schumanns Cellosonate nr. 2 med Statskapelle Dresden (dirigent Esa-Pekka Salonen). Fra brev, dagbøker og andre skriftlige kilder får vi hovedpersonenes kommentarer til det livsdrama de havnet i. Medvirkende musikere forteller også om sitt syn på ekteparet Schumann og Brahms.

Som kjent var Robert Schumann sinnslidende de siste årene av sitt liv, og Clara ble latt alene med syv barn da han døde på sinnssykehuset. Brahms var ved hennes side og støttet henne gjennom alt dette.

Nyskapende Schumann
Truls Mørk har tidligere gitt til gode sine tanker om de kompliserte relasjonene Schumann – Clara – Brahms i boken "Klassisk musikk" (1993) av Erling Sandmo (programleder i P2).

"Schumann var svært betatt av Brahms. På grensen til forelsket. Han så den unge komponistens geni så klart. Samtidig fikk Brahms Schumann til å føle seg enda mer ynkelig og til overs. Brahms var evnerik, ung og fysisk sterk, og han var nok forelsket i Clara. Det skrev han i et brev. … Der Brahms er solid, er Schumann nervøs og søkende. Samtidig kan han (Schumann) være progressiv og direkte. … For meg er Schumann en av de mest nyskapende komponister noensinne."

Etter at Robert Schumann ble innlagt, rikket Brahms seg knapt fra Clara Schumanns side. Men hun valgte å satse på sin karriere som pianist igjen, og han flyttet etter hvert fra Tyskland og bosatte seg i Wien.


Tyrkisk dokumentar (2006)
Originaltittel: Schumann – Clara – Brahms
Produsert av: Loft Music
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no