Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. september 2000 kl 22.00 Brennpunkt: Ånden som gikk

Brennpunkt: Ånden som gikk (ttv)


NRK1 tirsdag 26. september kl 22.00
Brennpunkt: Ånden som gikk

Historien om en fotballklubb

Var det Drillo, Røkke og Gjelsten som ødela lagånden i Wimbledon? Denne klubben som var legendarisk for sin fandenivoldske stå-på-vilje, tapte åtte kamper på rad og mistet plassen sin i den øverste engelske fotballdivisjonen etter at nordmennene overtok. Var det troen på at pengene kunne kjøpe sportslig suksess som gjorde at den norske invasjonen i engelsk fotball ble slått så grusomt tilbake?

Wimbledon var klubben som egentlig aldri skulle ha overlevd i verdens hardeste liga. Den hadde få supportere og lite penger. Denne \"norske\" klubben i engelske Premier League kunne vise til sterke sportslige prestasjoner, på tross av at de brukte mindre penger på spillerkjøp og lønninger enn de andre engelske toppklubbene. Da nordmennene overtok, ble lagånden ignorert og pengene tok styringen. Manager Egil Drillo Olsen fikk kjøpe spillere for nærmere 160 millioner kroner.

Norsk supporter
I kveldens Brennpunkt følger vi den første og største norske Wimbledon-supporteren, Stig Jacobsen, gjennom vårsesongen. Sesongen ble et mareritt for ham og for hele klubben. Stig er musiker, student og journalist, og bor i London først og fremst for å utvikle sin musikk. En av låtene bandet har spilt inn, handler om Wimbledons historie og hvordan den spesielle spillestilen og lagånden har utviklet seg i denne lille klubben som nesten naturstridig har overlevd i Premier League. Og budskapet i sangen er:

\"You cannot win the great trofé
With 30 mill of strikers
At least when it is Wimbledon
Who charge you with their fighters.\"

Med andre ord: Det nytter ikke hvor mye penger du har hvis du møter et kjempende lag.

Den gamle stjernespilleren i klubben, Vinne Jones, er også med på sangen. Mannen som mer enn noen andre karakteriserte \"the Crazy gang\" og som nå er en fetert skuespiller, deltar med typiske brøl og kamprop.

Men var det pengene som ødela Wimbledon? Trodde nordmennene at bare de pøste på nok penger, ville ikke lagånden spille noen rolle? Egil Olsen sier i programmet at lagånden er overvurdert, en myte, og hvis den forsvant fra Wimbledon, skjedde det et halvt år før han kom til klubben.

NRK1 tirsdag kl 22.00
Blir også sendt søndag kl 18.30

Egenproduksjon fra Brennpunktredaksjonen
Programansvarlig: Arild Aspøy, 23 04 25 44 (arild.aspoy@nrk.no)
Wimbledons hjemmeside: http://www.wfc.co.uk/

Bilde
Stig Jacobsen, norsk musiker i London. Han er fotballklubben Wimbledons største norske tilhenger. (NRK- foto)