Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 15. februar 2001 kl 22.30 Profil: Profil: På sporet av beatbohemene

Profil: På sporet av beatbohemene (t)

NRK2 torsdag 15. februar kl 22.30
Profil: Beat-bohemene

Beatgenerasjonens kunst

I kveldens Profil-dokumentar møter vi forfattere og billedkunstnere som var unge og aktive i 1950- og 60- årenes USA. Vi får se kunstverk de skapte og høre dikt de skrev, akkompagnert av samtidens beste jazzmusikere.

Blant dem vi møter er den eksentriske legen, forskeren, kunstsamleren og dyrevennen Reidar Wennesland som slo seg ned i San Francisco etter annen verdenskrig, og som i dag omtales som et \"ikon\" i byens beatmiljø fra den gang.

- Hvis samlingen av beatgenerasjonens kunst som dr. Reidar Wennesland ga til Kristiansand i 1970-årene hadde tilhørt et museum i San Francisco, ville den i dag ha vært regnet som en av våre viktigste kunstskatter, sier kurator ved Fine Arts Museums of San Francisco, Timothy A. Burgard.

Beatgenerasjonens kunstnere og forfattere levde i en av de mest skjellsettende perioder i amerikansk historie, som var preget av Den kalde krigen og McCarthys heksejakt på kommunister, frykten for atombomben og total utslettelse, kampen for ytringsfrihet og de svartes borgerrettigheter. Det var også en åndsfattig og materialistisk tid da \"the establishment\" lukket øynene for problemene i sin hektiske jakt på statussymboler og pengemakt.

Reaksjon
Unge forfattere og billedkunstnere reagerte på det de så og opplevde, og det ga gjenklang i deres verk. Dette kommer til uttrykk i kveldens film der vi får oppleve noe av San Franciscos beatmiljø og se et rikt utvalg av dr. Wenneslands kunstsamling som tilhører Kristiansands Katedralskole og Høgskolen i Agder.

Filmen er laget av cand. philol Gerd Hennum i samarbeid med Media Service, og bygger på hennes mangeårige arbeid med Wennesland-samlingen og interesse for beatgenerasjonens kulturhistorie.

NRK2 torsdag kl 22.30

Innkjøpt norsk dokumentar med tittel \"På sporet av beatbohemene\"
Ved Gerd Hennum i samarbeid med Media Service
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Collagen \"Going deep\" er laget av Jess Collins i 1952. Collins stilte ut i Kunstnernes Hus i Oslo i 1960-årene, og regnes i dag som en av beatgenerasjonens fremste kunstnere i USA. (Foto: Gerd Hennum)

Kunstsamleren Reidar Wennesland fikk kultstatus i beatgenerasjonens San Francisco (Foto: Odd Antonsen, Dagbladet)