Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 mandag 12. juli 2010 kl 19.55 Ingen grenser

Forfulgt av ulykker

På dag 17 skal ekspedisjonen ta seg frem over fjellet til Saltoloukta fjellstasjon. Men det går ikke smertefritt for seg.  (Foto: Geir Evensen/NRK)
På dag 17 skal ekspedisjonen ta seg frem over fjellet til Saltoloukta fjellstasjon. Men det går ikke smertefritt for seg. (Foto: Geir Evensen/NRK)
På dag 17 skal ekspedisjonen ta seg frem over fjellet til Saltoloukta fjellstasjon. Men det går ikke smertefritt for seg.

I fjellet møter ekspedisjonen tøffere utfordringer enn tidligere, og i det de skal krysse ei myr, skjer det en ulykke. Erik skader foten sin kraftig og får raskt så sterke smerter at legen frykter at leggen kan være brukket. Med Erik ute av spill sliter resten av ekspedisjonsdeltakerne. De har mistet en viktig arbeidskar med.

Erik er ute av ekspedisjonen, noe som betyr tyngre tak for alle. De neste dagene skal de forflytte seg 70 kilometer og forsere flere store innsjøer før de når fram til Ritsem – som er siste utpost før det øde fjellandskapet inn mot Norge. Siv og Grethe må skyve rullestoler, og det sliter på beinstumpene deres. Etter uker med slit, fall og velt har også kroppen til Elin fått gjennomgå skikkelig. Hun er fast bestemt på å ikke gi opp, men så tar smertene overhånd.

Om serien
11 nordmenn med ulike funksjonshemninger skriver historie når de legger ut på en tur som virker umulig å gjennomføre. Uten noen ekspedisjonserfaring skal de, med Lars Monsen som leder, krysse Nordkalotten – fra Luleå ved Østersjøen i øst til Hellemobotn ved Atlanterhavskysten i vest. Deltakerne har 30 dager på seg til å forsere 500 kilometer med villmark.

Både Siv og Geir Arne måtte amputere bein som barn, og bruker proteser. Geir Arne har også deformerte fingre. Aleksander er født med cerebral parese, og Tare er nesten helt blind og sterkt hørselshemmet. Suzanna har nedsatt styrke i beina etter en ryggmargsbetennelse som liten, mens Grethe, Kjell og Frode har amputert bein eller armer etter dramatiske ulykker. Erik er født med misdannelser i hendene, har skader etter flere feiloperasjoner og sliter med kronisk svimmelhet. Elin har MS og Per Christian er lam fra hofta og ned etter en skiulykke. De sitter i rullestol.

Deltakerne har alle sitt å slite med, men deler et felles brennende ønske om å vise at vilje, evner og pågangsmot har ingen grenser. Sammen skal de vise at funksjonsnedsettelsene deres ikke hindrer dem i å utfordre naturkreftene og gjennomføre en beinhard ekspedisjon.

Sendt tidligere.

Norsk dokumentarserie i seks deler (2009)
Produsert av Mastiff for NRK
Produsent: Vebjørn Ytreberg, 920 63 409, vebjorn.ytreberg@mastifftv.no
Kontakt i Mastiff: Åse Bendiksen, ase.bendiksen@mastifftv.no, 918 17 860
Prosjektleder NRK: Eirik Ingstad Sandberg, eirik.ingstad.sandberg@nrk.no, 986 06 490
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumssevice