Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 21. april 1999 kl 23.00 Dokumentar: Drenica - en dal i Kosovo

Dokumentar: Drenica - en dal i Kosovo (t


NRK2 onsdag 21. april kl 23.00
Drenica - en dal i Kosovo


Sterk dokumentar fra Kosovo

Hvordan var egentlig forholdene på landsbygda i Kosovo rett før NATO startet bombingen? Hvordan opplevde serbere og kosovoalbanere hverdagen? Den britiske regissøren Dan Reed har filmet i Drenicadalen fram til bombingen og leverer nå en av de sterkeste krigsdokumentarer som noensinne har vært laget.
Filmen er en reise dypt inn i Kosovos slagmarker og fokuserer på begge sider av den kompliserte konflikten som førte til den siste krigen i Europa i dette århundre.
Med fare for sitt eget liv måtte Dan Reed og resten av filmteamet krysse frontlinjene flere ganger for å danne seg et balansert bilde av bakgrunnen for den brutale konflikten mellom to naboer, serberne og kosovoalbanere.
Det er en gripende historie om vanlige landsbybeboere fanget i den brennende Drenicadalen under et voldsomt serbisk angrep. Det handler om frykt, hat og drap fylt med gamle myter i en befolkning som har levd tilsynelatende fredelig sammen i århundrer.

Uforglemmelig syn
Tidlig en september morgen i fjor møtte regissøren et syn som vil forfølge ham resten av livet.
- Vi stoppet i Ashlan, en rolig og idyllisk landsby og ventet. Ut av tåka kom flere menn fra frigjøringshæren i Kosovo, UCK, tydelig i sjokktilstand. En gammel dame lå drept på noen lakener i buskene. Hennes nevø lå sammenkrøpet og hulkende ved siden av henne. Den dagen fant vi 18 drepte albanere, flesteparten av dem var menn.
- En mann var tydeligvis blitt skutt i munnen da han åpnet døren. En annen lå brent i hjel ved asken av sin egen høystakk. En eldre nabo lette igjennom den døde mannens brente jakkelomme og dro ut et gullur. Han åpnet dekslet på klokken, mens han gråt rolig, så på meg og trakk på skuldrene. Dette øyeblikk har jeg festet til filmrullen. Jeg vil ikke at noen noensinne skal glemme denne mannens ansikt, forteller Dan Reed.

Slutt på selvstyre
Kosovo hadde før krigen brøt ut en befolkning på 1,8 millioner mennesker, hvorav 90 prosent var kosovoalbanere. I mars 1989 gjorde serberne slutt på selvstyret i Kosovo, noe som fikk alvorlige konsekvenser for kosovoalbanerne. Mange mistet sine jobber og politiske rettigheter. Men befolkningen i Kosovo betraktet seg ikke lenger som en del av Serbia. I en folkeavstemning i 1991 stemte et stort flertall for selvstendighet.
Massakren på 24 kosovoalbanerne, de fleste bønder, i månedsskiftet februar/mars 1997 var opptakten til serbiske styrkers offensiv mot UCK-geriljaen og den kososvoalbanske
sivilbefolkningen, som i løpet av 1998 krevde 2.000 menneskeliv og drev en kvart million på flukt.
Kosovoalbanerne holdt lenge fast på sin stoiske ikkevoldslinje mot massive serbiske overgrep, før militante grupperinger fikk nok og dannet Kosovos frigjøringshær med sete i Drenica.

NRk2 onsdag kl 23.00
Tidligere sendt NRK1 lørdag 10. april

Bilder (via Scanpix, Data-tv, Internett)
1. Sørgende kosovoalbanske kvinner under begravelsen til seks menn som ble drept av serbiske sikkerhetsstyrker i landsbyen Bajana.

2. Menn fra Kosovos frigjøringshær, UCK..

Britisk dokumentar
Regi: Dan Reed
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123

\0\0\0