Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 18. februar 2008 kl 19.55 Faktor: Lukten av India

Indisk for nordboere

Niru Kumra lærer nordmenn å lage indisk mat. (Foto Britt Kåsin)
Niru Kumra lærer nordmenn å lage indisk mat. (Foto Britt Kåsin)
Niru Kumra (38) lever av og for å lære nordmenn å lage indisk mat. Hun drømmer om at vi her til lands skal bli like godt kjent med indisk mat som vi nå er med pizza.

Samtidig er mat også kultur for Niru. Faktisk er maten et verktøy til å formidle en forståelse av den indiske kulturen, mener hun.

I "Faktor" kan vi se hvordan hun for første gang arrangerer en mat- og kulturreise for en gruppe nysgjerrige nordboere. Hun vil vise dem sitt andre hjemland, det kontrastrike India.

Realiserte drømmen
Niru kom sammen med familien sin til et snødekt Norge som åtteåring. Helt fra barnsben av har hun hatt en stor interesse for matlaging, og hennes store drøm var å bli kokk. Det ble utdannelse innen økonomi og prosjektledelse i stedet.

Men for fem år siden hoppet hun av og realiserte drømmen. Hun ville lære nordmenn å lage indisk mat, gjennom kurs og temakvelder.

Temareise til India
Nå tar Niru steget videre og arrangerer en mat- og kulturreise for nordmenn til India. Hun forlater mann og barn på Lørenskog, og tar med seg sitt reisefølge til den fattige gamlebyen i Delhi, via Agra med sitt Taj Mahal, til fargerike og fyrstelige Rajasthan og videre til Indias helligste by, Varanasi.

I løpet av reisen blir vi kjent med Niru og opplever India både gjennom hennes og det norske reisefølgets øyne. Alle fargene, menneskene, krydderduften, men også de store kontrastene mellom fattigdom og rikdom.

Niru har lagt opp til flere mat-workshops underveis, hvor de blir kurset av fint folk: både en kronprinsesse og en dronning!

Privilegert
Niru føler seg privilegert som lever med to så ulike kulturer, og hun plukker det hun vil fra begge. Sånn sett føler hun seg dobbelt så heldig som andre som kun har én kulturell tilhørighet.

Hun føler seg hjemme i sitt annet hjemland, mens for enkelte i reisefølget blir de store kontrastene i India nesten overveldende.

Egenprodusert dokumentar NRK Historier (2008)
Programansvarlig: Kari Pettersen, mob 992 91760
Prosjektleder: Cathrine Wik, mob 932 27480
Redaktør Faktor: Oddbjørn Rosnes, mob 478 15458
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no