Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 6. oktober 1999 kl 20.05 En dag i Ivan Denisovitsj liv

En dag i Ivan Denisovitsj liv (t)


NRK2 onsdag 6. oktober kl 20.05
En dag i Ivan Denisovitsj\' liv

Blodslit i arbeidsleir

Håndverkeren Ivan er dømt til ti års tvangsarbeid. Straffen soner han i en arbeidsleir i Sibir hvor hver time er en kamp for å overleve. Filmen er bygget på en roman av Aleksandr Solsjenitsyn.
Tusener av navnløse menn marsjerer gjennom polarnatten. Dette er tvangsarbeidere som er satt til å bygge en kraftstasjon på den sibirske tundraen. Soldater med maskinpistoler og hunder følger dem med vaktsomme blikk.
Den ene av fangene, Ivan, må tilbringe de neste ti årene i arbeidsleiren på grunn av noen uforsiktige ord han uttalte den gang han var i frihet. Nå er han henvist til et liv i en trist og ensformig brakkeby hvor dagene består av hardt arbeid på kraftstasjonen. Det er et liv uten sensasjoner, men ikke uten drama. De psykiske og fysiske påkjenningene utfordrer sterkt viljen til å leve.

Realisme
Regissør Casper Wrede har lagt stor vekt på å gi et mest mulig realistisk bilde av livet i en fangeleir i denne norsk-britisk-amerikansk samproduksjonen.
Filmen er spilt inn på Røros, og brakkebyen ble bygget opp etter tegninger av en sovjetisk arkitekt som selv har vært fange.

Aleksandr I. Solsjenitsyn
Filmen er basert på den russiske forfatteren og Nobelprisvinneren Aleksandr I. Solsjenitsyns roman av samme navn. Fortellingen, som skildrer livet i Stalintidens konsentrasjonsleire, vakte sensasjon i Sovjetunionen og gjorde forfatteren verdensberømt.
I 1945 ble Solsjenitsyn selv dømt til åtte års straffarbeid i konsentrasjonsleir etter at han hadde kritisert Stalin i et brev til en venn.

NRK2 onsdag kl. 20.05

Bilde
1. Tvangsarbeiderne på den sibirske tundra kjemper hver dag for å overleve.

2. Alf Malland som Fetiukov og Frimann Falck Clausen som Senka.

3. Hans Stormoen i en av rollene.

Innkjøp - film Produksjonsland: Norge, USA og England (1970)
Originaltittel: En dag i Ivan Denisovitsj\' liv (eng. tittel: One day in the life of Ivan Denisovich)
Regi: Casper Wrede
I rollene: Tom Courtenay, Alf Malland, Frimann Falck Clausen, m.fl.
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36