Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 5. oktober 2001 kl 21.10 Niern: Niern: Tyven

Prisbelønt film på Niern i kveld

Vladimir Mashkov og Ekaterina Rednikova har hovedrollene i kveldens spillefilm på NRK2.
Vladimir Mashkov og Ekaterina Rednikova har hovedrollene i kveldens spillefilm på NRK2.
Kveldens spillefilm på NRK2 er den russisk-franske ”Vor”, eller ”Tyven” med Vladimir Mashkov og Ekaterina Rednikova i hovedrollene. Vi møter en ung enke som reiser med sin seks år gamle sønn gjennom et kaldt og fattig Russland. Så kommer en vakker offiser om bord…Filmen fikk juryprisen og UNICEF-prisen i Venezia i 1997.

Det er høsten 1952 og etterkrigstid i et fattig Russland. Den lille gutten Sanya (Misha Philipchuk) og hans unge mor Katya (Ekaterina Rednikova) er på reise med tog. Katya er enke, og hun strever for å overleve, finne husly og nok å spise. På en av togstasjonene kommer en ung, karismatisk offiser inn. Han heter Tolyan (Vladimir Mashkov), og livet vil aldri mer bli det samme for Katya og Sanya.

Gjenspeiler virkeligheten
Historien om disse tre gjenspeiler, i følge regissøren Pavel Chukrai, Sovjet-samfunnet i etterkrigstiden da Stalin regjerte. Filmen gir et bilde av folket, landet og tyrannen som bestemte over dem.

Tolyan er den første mannen som kommer inn i Sanyas liv. Den lille gutten har aldri sett faren sin, og han er både redd og fascinert av Tolyan og den autoriteten han utstråler. Denne indre konflikten vil forfølge lille Sanya resten av livet og er ment å skulle illustrere det russiske folks blandede følelser for Stalin.

Innkjøpt russisk-fransk film fra 1997
Originaltittel: Vor
I rollene: Vladmir Mashkov, Ekaterina Rednikova, Misha Philipchuk
Regi: Pavel Chukrai
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilde
Vladimir Mashkov og Ekaterina Rednikova har hovedrollene i kveldens spillefilm på NRK2.