Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 20. juni 2005 kl 21.45 Niern: Wyatt Earp

En av ville vestens legender

Kevin Costner som Wyatt Earp, en av ville vestens største legender
Kevin Costner som Wyatt Earp, en av ville vestens største legender
Dette er historien om en av ville vestens store legender, sheriffen Wyatt Earp som levde fra 1848 til 1929. Han begynte som jusstudent og endte som revolvermann som tok loven i egne hender. I hovedrollen møter vi Kevin Costner.

Wyatt Earp vokser opp på en gård i Iowa, og drar tidlig hjemmefra for å slutte seg til unionistene i den amerikanske borgerkrigen. Han blir imidlertid avvist på grunn av sin unge alder og begynner i stedet å studere jus.

Wyatt gifter seg med Urilla Sutherland (Annabeth Gish), men hun dør av tyfus før de rekker å få barn. Earp blir fortvilet og begynner å drikke. Han gjør seg også skyldig i småtyverier.

Hans far Nicholas (Gene Hackman) får imidlertid sønnen på rett kjøl igjen, og Earp begynner med bøffel-jakt sammen med Bat Masterson (Tom Sizemore) og broren hans Ed (Bill Pullman).

Revolvermenn
Men skjebnen fører etter hvert Wyatt ut i en omflakkende tilværelse sammen med sine brødre Virgil og Morgan. De reiser rundt for å opprette lov og orden i de voldsplagede byene i ville vesten.

Wyatt Earp blir etter hvert sammen med Mattie Blaylock (Mare Winningham), narkoman og prostituert, men forkaster henne for skuespillerinnen Josie Marcus (Joanna Going).

I Tombstone, Arizona møter Earp-brødrene og kameraten Doc Holliday (Dennis Quaid), som er plaget av tuberkulose og spillegalskap, sin skjebne i form av en nådeløs gjeng ledet av Ike Clanton (Jeff Fahey).

Amerikansk spillefilm fra 1994
Originaltittel: "Wyatt Earp"
Regi: Lawrence Kasdan
I rollene: Kevin Costner, Dennis Quaid, Gene Hackman, Jeff Fahey, Isabella Rosselini, Tom Sizemore og JoBeth Williams
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83