Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 2. februar 2005 kl 22.30 Migrapolis: Ambassadør

Viktige ambassadører

Den samiske kulturformidleren Nico Valkeapää (Foto: NRK)
Den samiske kulturformidleren Nico Valkeapää (Foto: NRK)
De påvirker andre med sitt lidenskapelige engasjement. I denne ukens Migrapolis møter vi tre entusiastiske mennesker som fungerer som ambassadører på hvert sitt område.

Under Oslo World Music festival entret Nico Valkeapää scenen på nattklubben Blå i Oslo. Han er en yndet artist blant hovedstadens kulturinteresserte, og er en av få samiske artister som har nådd ut til et større publikum. Nico benytter musikken til å formidle samisk kultur og språk. Han joiker ikke, men synger på samisk – selv kaller han det "viddemusikk".

Blant publikummet på Blå denne dagen var også Nicos store forbilde, Mari Boine, til stede. Migrapolis ble med på møtet mellom de to etter konserten.

Nordlending fra Vestlandet
Ole Danbolt Mjøs har bodd 30 år i Nord-Norge, og føler seg som nordlending til tross for at han opprinnelig er fra Bergen. Landsdelen har mye å takke Mjøs for. Han har gjort det til sitt livsprosjekt å bygge opp Tromsø som et kompetansesenter. Mjøs har blant annet sørget for et fredsstudium ved Universitetet i Tromsø, og for flyttingen av Polarinstituttet til samme by. I fjor vant han Nordprofilprisen, en pris som gis til personer eller organisasjoner som har profilert Nord-Norge på en særdeles god måte. Han er den første prisvinneren som ikke er født i landsdelen.

Kinesisk kunst
Kunstneren Mai Cheng er fra Kina, men har hele verden som arbeidsplass. Tidligere har hun hatt utstillinger i New York, Beijing og Paris før hun åpnet utstillingen på Rådhuset i Oslo. Mai har kombinert tradisjonell teknikk fra kinesisk kunst med teknikker fra vestlig kunst. Hun kombinerer blant annet kinesiske skrifttegn med kalligrafi og hieroglyfer.

Migrapolis møtte henne på utstillingen, hvor flere av de besøkende uttrykte stor begeistring for kunsten. - Det er kanskje ikke bilder av fjell og fjorder i den forstand vi vanligvis tenker på det, men det er på en måte med i denne kunsten det også, sa Gerd Schulz, en av de besøkende.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra Program riks,. Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26 marianne.mikkelsen@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
Vises også i Nett-TV