Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. januar 2012 kl 20.25 Maria fra Steigen

Matauk


Maria Monasdatter Almli er en trebarnsmor utenom det vanlige. Hun er en ivrig sanker og småviltjeger, og er klarer alltid å finne små "hull" i den ellers så hektiske hverdagen til å drive med dette.

I jakttida er hagla med i bilen når hun skal kjøre barna til skole og barnehage, og de tre i baksetet er vant til å holde utkikk etter småvilt langs veien. Om ettermiddagen legger familien gjerne ut på en "kveldsmattur", og resultatet kan godt være duer eller trost i gryta.

Paradiset Steigen
Hun bor mellom fjorder, holmer og tinder i vakre Steigen i Nordland. Her er hun født, og det var her hun som 15-åring skjøt sin første rype. Siden den gang har jakt vært en av hennes store lidenskaper. Men 31-åringen sanker også ivrig fra naturen på andre måter. Hun plukker alle typer bær og sopp, og hun tar seg gjerne en fisketur også.

Maria har valgt å bo på bygda. Interessen for bygdeliv har også blitt karrierevei: Nå jobber hun med en doktorgrad i sosiologi om hvordan folk kan trives på bygda.

Barna erobrer nye topper
Sammen med de tre barna i alderen 5 til 11 år har hun i sommer hatt et toppturprosjekt der de annenhver søndag har gått opp på en av de mange toppene i Steigen. Barna er også med på de mange hverdagsturene som ofte innebærer matauk, enten de plukker sopp, bær eller jakter.

Men hvordan klarer Maria å rekke over alt dette? Det lurer reporter Linda Øverli Nilsen på, og for å finne svaret blir hun med Maria til hennes paradis Steigen.

Her drar de på jakt i all slags terreng, fisker i uvær og drar på hyttetur, fjellturer, foredrag i byen og bader uten en tråd på kroppen i en høsttemperert fjord.

Programansvarlig: Odd Arne Olderbakk og Linda Øverli Nilsen Redaktør: Terje Dale.
Produksjonsleder: Bjørg Langeland.
Kontaktadresse for presse, tlf: 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no , tlf: 815 65 900