Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 19. mai 2007 kl 21.05 Niern: Kokken, tyven, hans kone og hennes elsker

Et visuelt skattkammer

Georgina (Helen Mirren) og hennes mann Albert (Michael Gambon) (Foto: Palace/Erato Film/Allarts Cook)
Georgina (Helen Mirren) og hennes mann Albert (Michael Gambon) (Foto: Palace/Erato Film/Allarts Cook)
Vi befinner oss i restauranten hvor tyven Albert Spika sitter på sin faste plass under Frank Hals’ maleri "Le Hollandais", som har gitt navnet til spisestedet. Restauranten er blodig rød, toalettene lysende hvite, bakgården blå, kjøkkenet er grønt, biblioteket er brunt og sykehuset er gult.

Det er Georgina, Spikas kone, som binder det hele sammen. Hun oppdager en enslig mann ved et bord, deres blikk møtes og etter en tur på toalettet blir de elskere. Når Georgina vandrer fra rom til rom forandrer kjolen hennes farge etter omgivelsene.

Dagene går, og hver enkelt av dem blir introdusert med en ny meny fra restauranten "Le Hollandais". Filmen er bygd opp som et måltid. Man starter rolig og pent med en forrett og avslutter med en heftig dessert som en verdig avrunding på en intens opplevelse. Musikken er nøye tilpasset måltidets gang. Og apropos måltid; Albert finner etter hvert ut at konen har en elsker og sverger på at han skal drepe og spise ham. Som sagt så gjort.

Om filmen
Maleriet, maten og musikken er ikke de eneste kunstartene filmen tar for seg. Den retter også et fokus på filmen som film. Elskeren forteller Georgina om en film hvor hovedpersonen ikke hadde en replikk på lang tid. Da filmkarakteren endelig sa noe mistet elskeren interessen for filmen.. Georgina spør om han nå mister interessen for henne, nå når de har snakket sammen for første gang. "Dette er annerledes", svarer han, "det var bare en film".

Regissøren Peter Greenaway er en av de sterkest skinnende stjernene på den britisk filmhimmelen. På 80- og 90-tallet var Greenaway en av få britiske regissører som produserte en lang rekke internasjonalt anerkjente spillefilmer. Med en forkjærlighet for død, kroppslighet og seksualitet vakte filmer som "A Zed & Two Noughts", "Drowning by Numbers" og "The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover" enorm interesse hos filmkjennere verden over.

Britisk/fransk/nederlandsk drama (1989)
Originaltittel: "The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover"
Med: Helen Mirren (Georgina), Michael Gambon (Albert), Richard Bohringer (Kokken) og Alan Howard (Elskeren)
Regi: Peter Greenaway
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no