Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 28. august 1999 kl 22.10 Sirkus garantert uten løver og elefanter: Cirkus Cirkör

Sirkus garantert uten løver og elefanter


NRK2 lørdag 28. august kl 22.10
Sirkus garantert uten løver og elefanter: Cirkus Cirkör

Ikke Sirkus Arnardo, akkurat....

Såkalt ny-sirkus snur opp ned på de forestillinger folk flest har om sirkus. Her finnes ironi, galskap, poesi, komikk og musikalitet i rikelige mengder. I denne svenske dokumentaren følger vi innstuderingen av ensemblets forestilling i fjor, og vi får smakebiter av hva den nye og spennende sirkusformen går ut på.

Da de tradisjonelle sirkusrammene kjentes for trange, oppstod \"cirque nouveau\" i Frankrike på slutten av syttitallet. Siden har ny-sirkus vokst i omfang, og samler i dag et stort publikum over hele Europa, ikke minst blant ungdom.
Ny-sirkus er ikke sirkus. Det er ikke mime, sang, poesi, gateteater, akrobatikk, dans eller teater. Det er alt, samtidig.

Artister fra hele Europa
Cirkör består av 17 artister fra Russland, Finland, Frankrike, England, Østerrike, Sverige og Danmark. De fleste artistene kommer fra sirkusskoler eller har røtter i europeiske sirkusfamilier.
Deres unike show er en besnærende blanding av tradisjonelt og nyskapende sirkus. Det sies at publikum går oppglødd fra en forestilling med Cirkus Cirkör. Disse entusiastiske unge menneskene får deg igjen til å tro at alt er mulig - eller som sirkusdirektøren selv, Tilde Björfors sier: \"Vi ble lei av å drømme stort og leve av lite, så vi satset alt for å realisere drømmen - Cirkus Cirkör.

Pressen begeistret
Den svenske pressen var nesten panegyrisk i sine uttalelser: \"Veldig bra! Cirkus Cirkör var både svart og morsom, og det utslitte ordet \"totalopplevelse\" kan kanskje for en gang skyld ha sin berettigelse....\"
\"Med en energi og fremfor alt følelse, som jeg ikke har sett i noe tradisjonelt sirkus, ga Cirkus Cirkör rom for både latter og av og til nesten gråt i sine halsbrekkende og nyskapende nummer.... Publikum bare måpte\", skrev en annen anmelder.
Regissør for forestillingen i kveld er Jonas Åkerlund, kjent for popvideoer med blant andre Madonna.
I år er Cirkus Cirkör ute med en ny forestilling, \"00:00\". Denne forestillingen hadde norgespremiere på Kadettangen i Sandvika utenfor Oslo 6. juli.

NRK2 lørdag kl 22.10
Tidligere sendt i NRK1 6.7.99

Bilde (via Scanpix/Internett)
Artist med ballong: Jan Unestam fra Cirkus Cirkör. (Foto: Mattias Edwall)

Svensk produksjon

Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83