Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 21. april 2007 kl 20.10 Profil: Impresjonistene

Claude Monet – en mann med et oppdrag

Impresjonistene: 80 år gamle Claude Monet (Julian Glover) foretar en nostalgisk og smertefull reise tilbake til ankomsten i Paris som ung mann i 1862 (Foto: BBC)
Impresjonistene: 80 år gamle Claude Monet (Julian Glover) foretar en nostalgisk og smertefull reise tilbake til ankomsten i Paris som ung mann i 1862 (Foto: BBC)
Fra det øyeblikk Claude Monet, som en ung mann på 22 år, setter sin fot i Paris er han en mann med et oppdrag. Han trer inn i atelieret til den tradisjonelle kunstneren Charles Gleyre og en kunstnerverden lammet av fortidens glansdager.

Men i atelieret hos Gleyre møter Monet sine våpenbrødre: Auguste Renoir og Frédéric Bazille. De starter en 40 år lang kamp mot Le Salon, den årlige statlige kunstutstillingen.

De unge kunstnerne blir forført av bohemlivet på kafeene i Paris. De bruker sine ferdigheter med pensel og maling til å komme i kontakt med unge kvinner. Monet sier at han senere kom til å angre på all den tiden han kastet bort.

Edouard Manet
Monet forteller også om en åpenbaring, dagen han fant sin store helt: Edouard Manet. Sjarmerende og kultivert er Manet på høyden av sin skaperkraft. Han er fast bestemt på å male verden slik han ser den. Mens han flytter konvensjonelle grenser, er han en motvillig revolusjonær. Manet er også en uforbederlig flørt med et komplisert kjærlighetsliv. Han har en affære med Victorine Meurent, sin flotte modell, og skal gifte seg med Suzanne, en staselig hollandsk kvinne, som en gang var elskerinnen til hans far.

Manets maleri av en naken Victorine på picnic med to fullt påkledde unge menn blir en sensasjon. Det er gnisten som forårsaker en revolusjon. Monet samler sine tropper, og de drar av sted til skogen for å male utendørs. Dette var noe opprørende nytt, siden kunstnerne til nå hadde vært fanger i sine atelierer.

Britisk dramadokumentar i tre deler (2005)
Orginaltittel: The Impressionists
Produsert av BBC
Med: Julian Glover (gamle Monet), Richard Armitage (unge Monet), James Lance (Bazille), Charlie Condou (Renoir) og Andrew Havill (Manet)
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no