Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. desember 2002 kl 23.20 Farvel, mamma

Når mor drikker

Hege Rohde spiller sitt selvskrevne stykke
Hege Rohde spiller sitt selvskrevne stykke "Farvel mamma", akkompagnert av stemningsklanger fra jazzsangeren Siri Gjære. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Den kritikerroste teatermonologen ”Farvel mamma” handler om å være barn av en alkoholisert mor og en fraværende far. Det er en historie om en liten pike som altfor tidlig får oppleve sorg, svik og knuste drømmer.

Etter mange år som skuespiller ved Trøndelag Teater debuterte Hege Rohde i 1998 som dramatiker med monologen ”Farvel mamma”. Hun spiller selv alle rollene i stykket, som er basert på hennes egne barndomsminner som datter av en alkoholiker. Det er en intens, vond og utleverende, men også varm forestilling som fikk strålende kritikker etter premieren på Trøndelag Teater.

NRK Drama har bearbeidet stykket for fjernsyn i samarbeid med Hege Rohde og instruktøren Marit Moum Aune. Innspillingen har foregått i NRK Dramas studio i Nydalen i Oslo, med Gitte Calmeyer som ansvarlig for tv-regien.

Begravelse
Stykket begynner med at hovedpersonen som voksen kommer hjem til sin mors begravelse. I prosessen gjenoppvekkes gamle minner. Igjen er hun den lille piken som ikke forstår hvorfor faren aldri er hjemme og hvorfor moren oppfører seg annerledes enn andre mødre. Hun husker fyllekulene, løgnene og den manglende forståelsen fra omgivelsene.

Hege Rohde spiller selv både moren, faren og datteren som barn og voksen. I ulike ukronologiske tablåer avdekkes historien lag for lag. Monologen er brutt opp av blå musikk som binder fortid og nåtid sammen, framført av jazzsangeren Siri Gjære.

”Gripende og velspilt monolog”, skrev Aftenpostens anmelder etter premieren. ”En relativt vanlig historie framført med innsikt og intensitet som lyfter henne opp langt over det kvardagslege”, het det i Dag og Tid.

Hege Rohde har senere skrevet stykket ”Jeg så en mann”, med sangtekster av ektemannen Hans Rotmo. Det hadde urpremiere på Trøndelag Teater i fjor høst.

Instruktør Marit Moum Aune er særlig kjent for sin sceneversjon av Dag Solstads roman ”Genanse og verdighet”, som blir vist i NRK1 29. desember.

TV-adapsjon av Hege Rohdes teaterstykke
Produksjon: NRK Drama
I hovedrollen: Hege Rohde
Sang: Siri Gjære
Instruktør: Marit Moum Aune
Fjernsynsregi: Gitte Calmeyer
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 05 10 02 99