Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 8. mai 2010 kl 21.10 Louis Theroux: Bak lås og slå

En helt vanlig dag i San Quentin

Den oppsøkende BBC-journalisten tar del i hverdagen i det beryktede San Quentin-fengselet i California. (Foto: James Stenson, BBC)
Den oppsøkende BBC-journalisten tar del i hverdagen i det beryktede San Quentin-fengselet i California. (Foto: James Stenson, BBC)
Louis Theroux er mannen som tar uttrykket "oppsøkende journalist" på alvor. Denne gang tar han oss med til San Quentin, et av USAs mest beryktede fengsler.

San Quentin i California var i sin tid "hjemmet" til massemorderen Charles Manson, og fortsatt er det de farligste forbryterne i delstaten som er innsatt her. Her sitter både dødsdømte og langtidsfanger - til sammen rundt 6000 seriemordere, voldtektsdømte, pedofile og gjengmedlemmer.

Som i de fleste av USAs statlige fengsler er antallet innsatte det dobbelte av opprinnelig beregnet kapasitet, så fangene bor i enorme saler med tre køyesenger i høyden.

Lite håp
BBC-journalisten Louis Theroux forsøker å bli kjent med de innsatte og hverdagen i fengselet. Klarer han å forholde seg til dem som noe annet enn forbrytere, og er det noe håp om at de en dag skal kunne leve et annet liv?

Det siste har fangevokterne liten tro på. Ensomheten blir for stor, dragningen mot gjengen for sterk og stoffmisbruket for fristende i det øyeblikket fangene er ute av døra. Det skjer at innsatte er tilbake tre timer etter at de ble satt fri, forteller vokterne.

Gjengkultur
Louis Theroux får et innblikk i den beryktede gjengkulturen i California, og ser hvordan det ukrenkelige skillet mellom raser og gjenger blir opprettholdt. Han møter også seksualforbrytere og gjengutbrytere som vil ligge tynt an dersom de beveger seg blant de andre fangene.

Kveldens program var den mest sette dokumentaren på BBC2 i 2008. Neste uke tar Theroux oss til Johannesburg i Sør-Afrika, der han ser på kriminalitetsbekjempelse i en av verdens mest drapsherjede byer. I det fjerde og siste programmet i denne omgangen fotfølger han politiet i den amerikanske storbyen Philadelphia.

Sendt tidligere.

Britisk dokumentar (2008)
Originaltittel: Louis Theroux – Behind Bars
Ved Louis Theroux
Kontaktadresse for presse_ presse@nrk.no
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900