Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 14. mars 2012 kl 19.45 Underveis

Papirløs på Svalbard


Suppatra Pandee (19) har bodd sju år på Svalbard. Så lenge hun forsørger seg sjøl, får hun leve og bo i det norske samfunnet der. Men norsk blir hun ikke.

Identitet er tema i denne utgaven av "Underveis". Hva gjør det med et menneske når man ikke får formelle papirer?

Medaljens bakside
I følge Svalbardtraktaten kan Suppatra og mange andre utlendinger bo og jobbe på Svalbard, så lenge de klarer å forsørge seg sjøl. I dag bor det personer fra 44 ulike land i Longyearbyen.

Men medaljen har en bakside. For utlendinger får ingen rettigheter i fastlands-Norge, uansett hvor lenge de bor på Svalbard. Det rammer særlig barna som vokser opp i et norsk samfunn og mister mye av sin opprinnelige identitet, uten å få noen særskilte muligheter i fastlands-Norge. Da blir Svalbard en blindvei.

- Alle i familien min er her, det er bare bestemor som er igjen i Thailand. Jeg kan tenke meg at jeg blir boende i Longyearbyen resten av livet, sier Supattra.

Om serien
I NRKs livssynsprogram "Underveis" møter vi mennesker som forteller om sine valg og verdier, og om hvordan det har påvirket livene deres. Det betyr at det like gjerne kan være et valg man har tatt om hvordan man vil bo eller leve, som et religiøst ståsted.
Hvert program starter med mennesker som forteller om sine livsvalg. Programleder Henriette Louise Krogness tar så temaet videre med en gjest i etterkant.

Produsert av Sanden Media 2012 for NRK Temaredaksjonen.
Programleder: Henriette Louise Krogness.
Presseansvarlig: Aesha Ullah, mobil: 41 41 46 53, telefon: 23 04 93 75.
TV-seere bes kontakte Publikumsservice tlf: 815 65 900.