Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 1. september 2001 kl 17.30 Rallycross: EM-runde på Lyngåsbanen i Lier

Motorsportens Holmenkolldag

Jon Herwig Carlsen kommenterer fra Lyngås, og nå er det to år siden sist. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Jon Herwig Carlsen kommenterer fra Lyngås, og nå er det to år siden sist. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Etter to års fravær fra Lyngås er Jon Herwig Carlsen tilbake for å kommentere EM-runden i Rallycross, bedre kjent som ”Motorsportens Holmenkolldag”! – Det er enorm interesse for rallycross i Norge, og denne helgen er det ofte opp i mot 20.000 tilskuere på Lyngås, sier kommentatoren.

- Interessen i Norge er mye større enn i Europa ellers. Rallycross er en liten gren innen motorsport, sammenlignet med for eksempel Formel 1, og den betydningen rallycross har for nordmenn har nok mye sammenheng med at Norge alltid har hatt sterke kjørere i grenen. Det store trekkplasteret og publikumsyndlingen har nå lenge vært Martin Schanche. I år er 25. gang han deltar på Lyngås, forteller Herwig Carlsen.

Siste reise
Og sannsynligvis er også årets EM-runde det siste offisielle mesterskapet tanaværingen deltar i, for nå skal han trappe ned. - Han kommer nok til å delta i enkeltrunder som her på Lyngås og i Sverige, men for å kjempe om EM-tittelen må kjørerne være med på alle de 10 rundene, og det er det slutt på for Martins del etter denne sesongen, sier Carlsen.

Totalt har Martin Schanche erobret seks EM-titler, den første så tidlig som i 1978. Før årets runde ligger han på 3. plass i sammendraget bak svenske Kennet Hansen og norske Ludvik Hunsbedt. Det betyr at alt er åpent, og at Schanche har all mulig sjanse til å ta sin sjuende EM-tittel. Lyngås-runden er den åttende runden, så det kommer mye an på kjøringen her hvem som tar årets tittel.

- Det hadde vært utrolig moro om Martin hadde tatt EM-tittelen i sin siste sesong. Han er en meget fargerik fyr, og ingen viser mer glede enn han når han vinner, og heller ikke mer raseri når han føler seg urettferdig behandlet etter et tap, sier Carlsen, som selv har vært på plass på Lyngås for NRK i mer enn 25 år.

Mr. Rallycross
- Martin er Mr. Rallycross, og samtidig et teknisk geni. Han har funnet opp systemer for bremser og overføringer til bilen sin som selv ikke ingeniørene på Ford-fabrikken klarte å lage. Han sa en gang til meg at han var en bedre tekniker og mekaniker enn sjåfør! Han er også utrolig snill, og har til og med hjulpet konkurrenter som han senere har tapt for med tekniske saker. Nå er han blitt en guru i rallycross, så jeg håper han blir i sporten. Han kommer forhåpentligvis til å finne seg en nisje, der han kan være når han nå legger opp, sier kommentatoren, som har med seg reporter Arild Andersen til Lyngås.

Lørdag viser NRK TV-sporten den første av de tre innledende rundene, mens de to siste innledende rundene og finalene kommer på søndag fra klokken 17-18.00.


NRK TV-Sporten
Egenprodusert sending
Kommentator: Jon Herwig Carlsen
Reporter: Arild Andersen
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10

Bilde
Jon Herwig Carlsen kommenterer fra Lyngås, og nå er det to år siden sist. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)