Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 15. mars 1999 kl 18.30 Shakespeare som dramatiker: Macbeth

Shakespeare som dramatiker: Macbeth (t)

NRK2 mandag 15. mars kl 18.30
Shakespeare som dramatiker (1:6)

Fengslende dramatikk

Hva er det ved William Shakespeares dramatikk som fremdeles fengsler oss? I denne britiske serien nærmer vi oss spørsmålet fra to sider. Vi møter ledende Shakespeare- forskere som tar for seg ulike sider ved hans mest kjente dramaer. Og vi får se klipp fra berømte filmer som \"Macbeth\" og \"King Lear\".
William Shakespeare (1564-1616) er selve innbegrepet på renessansekunst og står, ved siden av de italienske malerne, for noe av det aller ypperste som er blitt skapt innenfor vestlig kulturhistorie. Men Shakespeares temaer, hans plot og hans poesi peker altså langt ut over den tiden de ble skapt i. Det skrives fortsatt mange og lange kapitler til historien om Shakespeares liv og virke.

Fremdeles aktuell
Hva er det ved Shakespeares dramatikk som er av en slik karakter at ettertiden aldri blir lei av å reprodusere den, av å sitere den, av å tolke den? Kanskje fordi han i sine dramaer snur opp ned på tradisjonelle idealer, på ideer om godt og vondt. Kanskje fordi han plasserte klovnene i tragedien og kongene i komedien og sidestilte den offentlige og det private. I den shakespearske verden er det ikke et eneste hierarki som ikke blir utfordret. Han setter mannen opp mot hustruen, faren opp mot barnet, individet opp mot samfunnet.

Det er først og fremst i tragediene at Shakespeares tematikk virkelig får utfolde seg. Gjennom seks programmer skal vi møte ledende Shakespeare-forskere som belyser ulike sider ved forfatternes mest kjente stykker: Macbeth, Julius Cæsar, Hamlet, Romeo og Julie, Othello og Kong Lear. Ved siden av en rekke utdrag fra prisbelønte filmer og fjernsynsproduksjoner, får vi møte skuespillere fra The Stratford Shakespeare Company.

NRK2 mandag kl 18.30

Britisk dokumentarserie i seks deler
Originaltittel: The Themes of Shakespeare

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41


\0\0\0\0\0\0