Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 2. april 2004 kl 00.05 Singel og sang

Den britiske invasjonen

Tidlig på 60-tallet dominerte amerikansk popmusikk hitlistene. Få år senere var "made in England" det eneste som gjaldt. I femte del av serien "Singel og sang" skal vi innom britenes tiår, legendariske Motown Records og folkrockens fødsel.

Mot slutten av 1963 hadde The Beatles erobret britisk musikkliv, og var klare for å bringe poprevolusjonen til Statene – noe ingen britiske artister hadde klart før.

Skrev egne sanger
To dager etter at de kom til USA gjorde The Beatles sin første tv-opptreden, og ble sett av rekordmange seere – 73 millioner. Innen få uker lå gruppa på de fem øverste plassene og hadde syv andre singler inne på den offisielle platelisten Billboard’s Hot 100. De profesjonelle låtskriverne var vettskremt: The Beatles skrev sine egne låter. – Publikum elsket The Beatles, så karrieren min var over, forteller Neil Sedaka. – Folk kunne komme bort til meg på gaten og spørre "Pleide ikke du å være Neil Sedaka?".

I kjølvannet av The Beatles kom andre britiske grupper over til USA, som The Kinks, The Animals, og langt mer provoserende The Rolling Stones. Det ble snart klart at grupper måtte skrive sine egne sanger for å hamle opp med The Beatles’ suksess.

Svart musikk når flere lyttere
Selv om britene dominerte hitlistene, sto ikke det amerikanske musikklivet stille. Berry Gordy grunnla legendariske Motown Records, som var det første plateselskapet som fikk svart musikk ut til verdenspublikummet. Brødrene Brian og Eddie Holland utgjorde kjernen av låtskrivere sammen med Lamont Dozier. Sammen ga de blant annet The Supremes fem førsteplasser på rad.

Brian Wilson og The Beach Boys hadde også stor suksess med sin livsglade surfemusikk og harmonistil,. Og låtskriverduoen Burt Bacharach og Hal David leverte singler som ofte ble klassikere til sangere som Dionne Warwick.

Folkrocken blir til
En ny stilart var også i ferd med å vokse fram. Hittil hadde den hvite amerikanske folkgenren blitt sett ned på. Men med Bob Dylan ble sjangeren plutselig moteriktig. Mot slutten av 1965 ble den krysset med rocken, og den populære og politisk bevisste folkrocken ble født.

Om serien
Noen sanger smyger seg umerkelig inn i bevisstheten din, og før du vet ordet av det, går du konstant rundt og nynner på melodien, ute av stand til å få den vekk. I denne prisbelønte serien reiser vi gjennom populærmusikkens historie – fra tidligere tiders helter som Louis Armstrong og George Gershwin til dagens popidoler som Madonna og Kylie Minogue.

Gjennom intervjuer med artister, komponister, anmeldere, forfattere og andre musikkelskere gir denne serien et unikt bilde av populærmusikkens utvikling fra ragtime på begynnelsen av 1900-tallet til vår tids pop. Serien kan blant annet by på intervjuer med artister som Burt Bacharach, Tony Bennett, Ray Charles, Keith Richards og Kylie Minogue – i tillegg til masse musikk.

Til tross for at den åtte episoder lange serien er britisk, er det USA som dominerer – på samme måte som amerikanerne har dominert populærmusikken det siste århundret.

Innkjøpt musikkprogram fra BBC
Originaltittel: "Walk On By"
Norske kommentarer lest av Jostein Pedersen.
Kontaktperson: Niels Bierge
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252