Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. august 2003 kl 23.20 Hvite tenner

Flerkulturell komikk

Samad Iqbal og Archie Jones er venner fra krigens dager. (Foto: Channel 4)
Samad Iqbal og Archie Jones er venner fra krigens dager. (Foto: Channel 4)
I sentrum av dramakomedien "Hvite tenner" står vennskapet mellom to helt forskjellige menn: "hvermannsen" Archie Jones og den stolte Samad Iqbal fra Bangladesh. Røttene til deres noe spesielle vennskap ligger helt tilbake til krigens dager.

Denne sprudlende serien i fire deler forteller historien om tre familier som bor i Willesden, en bydel i London. Livene deres – både fortid og nåtid – veves sammen på en høyst fornøyelig måte over tre tiår i det moderne Storbritannia.

Historien starter i 1974 med et gjensyn mellom krigskameratene Archie Jones og Samad Iqbal. Archie står ved et veiskille, og møtet med Samad bringer tilbake vonde minner fra krigen. Archie bestemmer seg derfor for å gjøre slutt på alt, men ikke engang sitt eget selvmord får han helt stell på… For den tidligere akademikeren Samad har det heller ikke gått helt som planlagt.

Deres felles skjebne fra krigen gjør at de er blitt uløselig knyttet til hverandre, og etter hvert også livene til deres koner og barn, og til den selvbevisste nabofamilien Malfens.

Prisbelønt bok
Denne serien er basert på den prisbelønte debutboken til Zadie Smith som nylig ble utgitt på norsk. Det dreier seg om identitet, tilhørighet, rase og religion – alt fortalt på en original og morsom måte, med en ekte smak av London.

Første episode
Det er nyttårsaften 1974, og den middelaldrende Archie Jones har bestemt seg for å ta livet av seg ved eksosforgiftning. Men akkurat idet han er i ferd med å døse av, åpner noen bildøren.

Lykkelig over å ha unnsluppet døden ramler Archie innom en fest – uten å være invitert. Her møter han den langbeinte og vakre Clara Bowden fra Jamaica. Hun har rømt fra sin mor og fra Jehovas vitner, og er livredd for at verden skal gå under akkurat nyttårsaften. Hun tar likevel sjansen på å kysse Archie, og seks uker senere er de gift.

På bryllupsdagen blir Clara godvenner med Alsana, Samad Iqbals purunge kone. De er gravide begge to – og ingen av dem har fortalt det til sine ektefeller.

Britisk dramaserie
Originaltittel: Whit Teeth
Produksjon: Company Pictures for Channel 4
Regi: Julion Jarroid
Manus: Simon Burke
I noen av rollene: Om Puri, Phil Davis, Naomi Harris, Archie Panjabi, Charlie Creed-Miles, Mona Hammond.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden , 23 04 98 41/909 55 364