Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 4. mars 2009 kl 19.00 Bokprogrammet: Alt sitter i hjernen

Bøker om kropp og hjerne

Hans Olav Brenner tar for seg bøker om kropp og hjerne – i
Hans Olav Brenner tar for seg bøker om kropp og hjerne – i "Bokprogrammet". (Foto: Ole Kaland, NRK)
Britiske Charlotte Roches debutroman "Våtmarksområder" har solgt 1,3 millioner eksemplarer, bare i Tyskland. Svenske Per Olov Enquist er her med sin dramatiske selvbiografi "Et annet liv". Og medlemmer av Den norske nevrolitterære klubb står bak en ny bok om kunst og menneskets hjerne. Du møter dem i Bokmagasinet.

Pornografisk, pervers og motbydelig? Eller et kroppsbejaende, feministisk prosjekt? Debatten raser rundt Charlotte Roches debutroman "Våtmarksområder". Bokens hovedperson er en 18-årig kvinne med et særdeles ubluferdig forhold til sitt eget underliv, kroppsvæsker og hygiene. All ståheien rundt "Våtmarksområder" viser at forfatteren tydeligvis berører et tema som fremdeles er tabubelagt.

-Jeg ville skrive en dønn ærlig bok om ting jeg selv skammer meg over, sier Charlotte Roche til Bokprogrammet.

Et eget risiko-gen
Den svenske forfatteren Per Olov Enquist er elsket og respektert av både kritikere og publikum, ikke minst for sin siste bok, den selvbiografiske "Et annet liv". Her forteller han blant annet om hvordan deler av hans liv har vært tåkelagt av alkoholmisbruk. Hvordan kunne han, med sin pietistiske oppvekst, idrettskarriere, dype selvinnsikt og suksess på alle områder, tillate at alkoholen fikk et så sterkt grep om ham?

-Kanskje jeg har et eget misbruker-gen? Eller la oss heller kalle det et "risktaker"-gen. Det lyder så mye trivligere, foreslår Enquist.

Nevrologer og kunst
Bokprogrammet er også med på årsmøtet i en eksklusiv, liten forsamling som kaller seg Den norske nevrolitterære klubb. Alle medlemmene er anerkjente nevrologer, som også interesserer seg for hvordan hjernen skaper kunst. De har tidligere gitt ut bøkene "Hjernen og kunsten" og "Hjernen og kulturen" og lanserer nå en tredje bok på engelsk: "The Brain and the Arts". Skildret Dostojevski sine egne epilepsianfall? Og var Mikkjel Fønhus inspirert av Freud? Slike spørsmål diskuteres livlig i den nevrolitterære klubb.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert litteraturserie fra NRK Kultur (2009)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no