Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 9. september 2003 kl 20.05 Bokbadet: Camilla Gibb

"Et uvedkommende liv" av Camilla Gibb

Anne Grosvold har møtt den kanadiske forfatteren Camilla Gibb (Foto: Arash A. Nejad/Scanpix)
Anne Grosvold har møtt den kanadiske forfatteren Camilla Gibb (Foto: Arash A. Nejad/Scanpix)
"Et uvedkommende liv" er en sterk skildring av famlende forsøk på å reparere en bristende barndom. Selv mener den kanadiske forfatteren at boken best kan karakteriseres som "tragisk og full av håp". Anne Grosvold har møtt Camilla Gibb på Rockefeller i Oslo.

På en kaffebar i Montreal forteller en skotsk arkitektstudent at han er på rømmen fra sine foreldres knugende forventninger. Jenta han snakker med sier at hun har flyktet fra det samme. De er to drømmere. Oliver vil bli en verdensberømt oppfinner. Elaine sikter mot samme status som forfatter. Drømmerne får en datter, Emma. Etter fødselen føler Elaine at tilværelsen bare rommer bleieskift og såre brystvorter. Oliver er livsfjern og ubehjelpelig. De har skapt en etterligning av det borgerlige hjemmet de prøvde å unngå. Når sønnen Blue blir født, prøver ikke Oliver engang å late som om han er en god far.

Emma er fortsatt bare barnet når hun innser at det ikke bare er oppfinneryrket som skiller faren fra andre fedre. Livet med ham gjør at hun tror at fedre skal være bøllete, at det er vanlig å kalle småbarn late og dumme, og redusere dem til tapere. Etter seksårsdagen hennes er det ingen som tør være med henne hjem lenger på grunn av den ustabile faren, og Emma mobbes på skolen. Elaine søker trøst i alkoholen, og barna søker tilflukt hos hverandre nede i kjelleren.

Camilla Gibb skildrer denne dysfunksjonelle familien både med humor og varme. Hun sukrer pillen, sier hun selv. Gibb skildrer hjerteskjærende scener der farens ord eller handlinger brenner seg fast i barnas sinn. Like virkningsfulle er bildene som viser resultatet av foreldrenes fravær og svik: Emmas og Blues mangel på identitet og selvfølelse, der ønsket om alltid å være en annen gjennomsyrer alt de foretar seg.

Egenprodusert fra Kulturavdelingen
Programleder Anne Grosvold
Prosjektleder Ales Ree
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83