Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. august 2008 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Bli med på laksefestival

Ut i naturen: Hanne C. Aass og Kjartan Østbye. (Foto: T. Beck Lande)
Ut i naturen: Hanne C. Aass og Kjartan Østbye. (Foto: T. Beck Lande)
Det gikk 10 minutter. Så satt den på kroken. Årets første laks ble dratt opp mens noen ennå jobbet med å få redskapen ut i vannet. Men deltakelse i Norsk Laksefestival sin konkurranse handler om så mye mer enn å få den største laksen. Og i år skulle ingen laks dø.

Norsk villaks utsettes for mange trusler. Smittsomme sjukdommer, rømt oppdrettslaks og kraftutbygginger er alle kjente problemstillinger. Laksen i elva Surna i Møre og Romsdal må slåss mot alt dette, og er den viktigste lakseelva på Nordmøre. Den 25. uka i året er Surna den aller viktigste lakseelva i hele Norge. For da arrangeres det laksefestival på Skei og i år var programlederen i Ut i naturen med i den store laksekonkurransen, rustet med langbambus og mark.

Langbambusens venner
Hun ble lært opp i kunsten å fiske med langbambus av selveste "præcidenten" i Langbambusens venner og med stenger direkte importert fra Kina. Der hadde "præcidenten" egenhendig vært og plukket ut stengene. Han fant ut at det var lurt etter først å ha fått tilsendt fem meter lange stenger som var like grove i topp som i rot.

Opplæringen og oppvarmingen til den store laksekonkurransen i Surna skjedde i et mindre vann hvor ørreten rett som det var kunne slenges triumferende på land. Men ville det bli like stor triumf i lakseelva?

Laksekongen
Spenningen var stor foran starten av årets konkurranse. Vannføringa i Surna var god og det var blitt observert stor og sølvglinsende laks på veg oppover elva. Nå var spørsmålet om den ville bite på kroken og hva en burde lokke den med? Flue, sluk eller mark? Det er tatt laks på 26,5 kg i Surna. Hvor stor ville årets vinnerlaks være?

Landing og veiing måtte skje fort og med kyndige hender, for i år skulle ingen lakser bøte med livet under konkurransen. Samtlige lakser skulle nemlig tas vare på som stamfisk for å styrke laksebestanden i Surna.

Fisk med dametekke og hjort på vandring
Ut i naturens Hanne Aass skal kikke på en annen og kanskje inspirerende fiskeart. Kvinner og stingsildhunner har nemlig mer til felles enn en kanskje skulle tro. Begge faller for de samme egenskapene hos det motsatte kjønn. Vi skal ut og fiske stingsildhanner, fiskeverdens Don Juan. Han er en fryd å se på i gytedrakta, er nevenyttig og bygger reir. I tillegg har han sansen for estetikk, kan danse og vil gjerne passe barna. Med andre ord de fleste damers drømmemann.

Vi skal også se nærmere på et pattedyr som, i motsetning til villaksen, er i kraftig framgang. Bestanden av hjort er nå rekordhøy, og dyrene sprer seg til nye områder både sør, øst og nordover i landet. Mange frykter derfor at hjorten vil utkonkurrere elgen og rådyret i matfatet, men er det slik? Ut i naturens Monika Blikås tar turen til Norsk hjortesenter på Svanøy for å finne svar.

Programleder for Ut i naturen i kveld er Kari Toft.

NRK Natur (2008)
Programleder: Kari Toft, programleder, mobil 911 38 881
Produsent: Nils Arne Sæbø, 901 44 179
Redaktør: Terje Dale, 915 32 430
Kontakt i Programinformasjon: Hans T. Wiig, 23 04 96 23
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, 815 65 900, info@nrk.no