Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 24. august 2000 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Ut i naturen: Magasin (ttv)


NRK1 torsdag 24. august kl 19.30
Ut i naturen: Magasin

Først og sist med Alsvik

Sammen med kollega Kari Toft ønsker Hans Chr. Alsvik vel møtt til nye naturopplevelser i vårt langstrakte land. Men høstens første Ut i naturen-magasin blir også Alsviks siste, og han takker for seg ved å ta oss med til den fascinerende verden som befinner seg under vannflaten.

Det aller første Ut i naturen- programmet ble sendt august 1992, og det var Hans Chr. Alsvik som skapte denne seersuksessen. Nå fortsetter programserien uten ham, men først fører han og makker Kari Toft oss til Tautra i Trondheimsfjorden der Norges første undersjøiske naturreservat ligger. Sammen med fotograf Florian Graner og dykker Erling Svendsen skal vi få oppleve noe helt unikt. Her finnes nemlig verdens grunneste forekomst av dypvannskoraller. - Vanligvis må vi ned på 100 - 2000 meter for å finne dypvannskoraller. I Trondheimsfjorden vokser de på 40 - 50 meters dyp, forteller Kari Toft.

Det var på høy tid at dette viktige området ble vernet. Korallrevene i Trondheimsfjorden er blant annet viktige oppvektsområder for fisk. Samtidig er dypvannskorallene svært sårbare. Dykkere og fiskere kan ved et uhell eller ved uvettig adferd gjøre stor skade. Og blir først dypvannskorallene skadet, kan det ta mange hundre år før skaden er opprettet. Korallene vokser nemlig svært sakte.

Fisk og følelser
Også i det andre hovedinnslaget i kveldens program skal vi holde oss under vann. Det skal nemlig handle om fisk og følelser. Det kan synes som om vi mennesker har \"bestemt\" at fisk ikke har følelser eller kan føle smerte. Begrepet \"en kald fisk\" illustrerer denne holdningen. Og vi behandler fisk deretter. Men det er delte meninger om dette. I innslaget, som er laget av Trond Berg, gir veterinær Bergljot Børresen oss en helt annen innfallsvinkel til temaet. Hun har i en årrekke vært opptatt av dyrs følelser og smerteterskel.

Ut i naturen-redaksjonen får hver uke videoopptak fra ivrige naturfilmere. Slike seervideoer er blitt et fast, populært innslag i programmene. Kveldens program er ikke noe unntak i så måte. Hvert år premieres de beste innslagene. Premier vanker det også på vinnerne av seerkonkurransen.

NRK1 torsdag kl 19.30

Bilde
Det aller første Ut i naturen- programmet ble sendt i august 1992. Hans Chr. Alsvik, som skapte denne seersuksessen, takker for seg med kveldens program. (NRK-foto: Ole Kaland)

Naturprogram fra NRK Faktaavdelingen
Programledere: Hans Chr. Alsvik og Kari Toft

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)